Ambitieus CD&V trekt met nieuwe namen naar kiezer en gooit standensysteem overboord, oppositie verenigt zich

Ambitieus CD&V trekt met nieuwe namen naar kiezer en gooit standensysteem overboord, oppositie verenigt zich

De voltallige ploeg van CD&V die in oktober van volgend jaar opnieuw de verkiezingen wilt winnen. Foto: loh

Waregem -

Op minder dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen laten enkele partijen in hun kaarten kijken. CD&V maakt de namen op hun lijst bekend. Open VLD en N-VA trekken waarschijnlijk samen naar de kiezer.

CD&V Waregem is er naar aloude gewoonte vroeg bij. In Hippo Loggia werden vrijdagavond alle 33 gezichten waarmee de partij in 2018 naar de kiezer trekt, voorgesteld. Op de lijst staan 12 nieuwe namen. “We kiezen bewust voor verjonging, zodat wij de partij kunnen klaarstomen voor de toekomst”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Twaalf jaar geleden zijn wij gestart als jong schepencollege, maar ondertussen zijn we niet meer zo jong.”

Nieuw zijn Simon Amez (24), student Jochem Debrandt (25), landbouwer Jan De Graeve (46), directeur Kim Deplancke (32), kelner Elize Deprez (24), advocate Margot Desmet (24), zaakvoerder Sven Goethals (28), boekhouder Valerie Maebe (44), grafisch ontwerper Line Nijs (45), auditor Marie Charlotte Schuurmans (27), hockeycoach Anneke Vanheusden (37) en Cindy Vanhoutte (35), stafmedewerker aan de Hogeschool Gent. Wie waar op de lijst staat, wordt later beslist. Dat Vanryckeghem de lijst trekt staat buiten kijf.

Standensysteem

De partij wil opnieuw de grootste worden en mikt op minstens 22 zetels, evenveel als nu. “We slagen er al sinds 1976 in om de volstrekte meerderheid te halen. Dat is uniek in Vlaanderen.” Vanryckeghem gelooft sterk in de eigen partij. “De oppositie doet haar werk, maar je kan niet ontkennen dat ons beleid goed zit. Als we in 2019 kunnen verder werken, garanderen we die continuïteit. Projecten die we nu al voorbereiden, zoals de update van Het Pand en de komst van een nieuwe brandweerkazerne en politiegebouw, kunnen we dan meteen uitvoeren.”

Het standensysteem dat de partij tot 2012 hanteerde, wordt afgeschaft. Vroeger kreeg elke stand binnen de partij, werknemers, werkgevers en landbouwers, op voorhand een aantal schepenzetels beloofd. Daardoor werden bepaalde stemmenkanonnen, zoals Davine Dujardin in 2012, niet automatisch schepen. “Dat systeem is gedateerd”, zegt Vanryckeghem. “Ditmaal weten we op zondag 14 oktober 's avonds al wie er schepen wordt.”

Kartel tussen N-VA en Open VLD?

Oppositiepartijen N-VA en Open VLD trekken in 2018 mogelijk samen naar de kiezer. De gesprekken over een kartellijst zijn lopende.

Ambitieus CD&V trekt met nieuwe namen naar kiezer en gooit standensysteem overboord, oppositie verenigt zich
Vanhoutte droomt van een politieke revolutie in Waregem. Foto: kvo

N-VA-voorzitter Carl Vanhoutte wil er alles aan doen om de christendemocraten uit hun comfortabele positie te halen. Dat wil hij realiseren door samen met Open VLD naar de kiezer te trekken. De gesprekken zijn al enige tijd aan de gang. “We hopen in december naar buiten te komen met het nieuws. Deze gesprekken hebben maar één doel: met één plan en één lijst samen naar de kiezer te gaan”, zegt Vanhoutte.

“Nog geen beslissing”

Open VLD-boegbeeld Xavier Wyckhuyse spreekt zich nog niet definitief uit over een gezamenlijke lijst. “Het zijn gesprekken, de mogelijkheid bestaat, maar er is nog niets beslist. We moeten dit ook nog aan onze achterban kunnen verkopen.”

Ambitieus CD&V trekt met nieuwe namen naar kiezer en gooit standensysteem overboord, oppositie verenigt zich
Xavier Wyckhuyse (Open VLD) houdt de boot nog (even) af. Foto: kvo

“Open VLD en wij hebben hetzelfde doelpubliek. Meer nog: tijdens de vorige verkiezingen snoepten we stemmen van elkaar af. Samen sterk kan de oplossing zijn”, zegt Vanhoutte. Maar moet een partij niet vooral werken rond inhoud, in plaats van rond kiezers en stemmen? “Dat doen we”, zegt Wyckhuyse. “Ons programma overlapt op heel wat punten. Zo willen we ons beiden inzetten voor de mobiliteit. Waregem staat momenteel stil. Niet alleen aan het op- en afrittencomplex, maar ook op invalswegen zoals de Desselgemseweg. Dat moet anders.”

Beide partijen veroverden in 2012 samen acht zetels in de gemeenteraad. In 2018 hopen ze er met een kartellijst minstens 12 te halen. “Maar eigenlijk hebben we er liefst 17, zodat we de meerderheid van CD&V kunnen breken”, lacht Vanhoutte. “Een mens mag dromen. Zonder ambities moet je niet aan de verkiezingen beginnen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio