Familie eert overleden kunstenares met expo voor goed doel: “Mama was te bescheiden om zelf tentoon te stellen”

Familie eert overleden kunstenares met expo voor goed doel: “Mama was te bescheiden om zelf tentoon te stellen”

Haar man Werner en dochter An willen niet dat de werken van Agnes verloren gaan. Foto: dkr

Huldenberg -

In Baron's Brasserie huist zondag de tentoonstelling AGNES, een benefietvernissage van de in 2016 overleden kunstenares Agnes Everaerts uit Neerijse. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

De tentoonstelling komt voort uit de samenwerking van de cultuurraad, vtbKultuur Huldenberg en de man, de zoon en dochter van de kunstenares. “Mijn moeder heeft in haar leven maar een of twee keer tentoongesteld”, zegt dochter An Michiels. “Ze was erg bescheiden over haar werk. De voorzitter van de cultuurraad Guy Vloebergs heeft haar meermaals aangesproken om te exposeren, maar ze had er de energie niet voor. ‘Wie gaat dat mooi vinden?’, zei ze altijd. Nu gaan we het zien”, lacht An fijntjes.

Uitlaatklep

Voor Agnes was schilderen niet zomaar een hobby. “Ik schat dat ze meer dan honderd schilderijen gemaakt heeft. Onze muren hangen vol en er liggen onnoemelijk veel rollen op zolder. We wilden die niet verloren laten gaan. Daarom gaan we ze verkopen. De opbrengst schenken we in haar naam aan Kom op tegen Kanker.” De kunstenares is in 2016 overleden aan de ziekte.

“Mijn moeder was erg leergierig en creatief”, gaat An verder. “Ze ging naar verschillende tentoonstellingen en nam alles in zich op. Voor haar waren die schilderijen een uitlaatklep. Haar kleinkinderen trok ze daar ook in mee.”

Laatbloeier

Dat de kunstenares twee jaar na haar dood op deze manier geëerd wordt, laat de familie niet onberoerd. Momenteel wordt het bezoekersaantal geschat op honderd personen. Dat is veel meer dan An en Werner ooit hadden durven dromen.

In tegenstelling tot wat haar copieuze oeuvre doet vermoeden, is de getalenteerde Agnes pas op late leeftijd begonnen. “Schilderen deed ze pas vanaf haar dertigste”, zegt echtgenoot Werner Michiels. “Ze heeft toen les gevolgd in de academie gevolgd, waar ze heeft leren aquarelleren.”

“Na de academie volgde ze allerlei workshops”, gaat Werner verder. “Vooral de Chinese aquarelschilder Cao Bei-An had een grote invloed op haar.”

Ook in gemeentehuis

De werken van Agnes zijn veelal rustieke taferelen. “Ze werkte zelden naar model, ze putte vooral inspiratie uit haar eigen gevoelens”, zegt Werner. Niet alle schilderijen worden te koop gesteld. “Voor de expositie hebben we een selectie gemaakt van welke schilderijen we te koop stellen en welke we zeker voor onszelf willen houden”, zegt An. “Het gemeentebestuur wil er ook één ophangen in het gemeentehuis.” Wanneer An en haar vader de zaal bezichtigen, raken ze duidelijk geëmotioneerd. “We moeten wat loslaten, he?”, zegt ze. “Nu haar werken ophangen in deze prachtige zaal, krijg ik zin om ze allemaal bij te houden. Ik zou het doen als ik er de ruimte voor had. Maar het is tijd dat ze voortleven in een andere huiskamer.”

De vernissage vindt plaats op zondag 19 van 15 tot 18 uur in Baron's Brasserie in Huldenberg. Daar blijven de schilderijen hangen tot 7 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees