Rohingya-vluchtelinge getuigt over meest gevreesde wapen: “Ik was liever dood geweest”

Rohingya-vluchtelinge getuigt over meest gevreesde wapen: “Ik was liever dood geweest”

Verkrachting en mishandeling: het is de laatste maanden schering en inslag in de Myanmarese regio Rakhine. Foto: REUTERS

“Ik was liever dood geweest, dan moest ik me al deze ellende niet meer herinneren.” Een Rohingya-vluchtelinge getuigt hoe ze het slachtoffer is geworden van foltering en verkrachting door soldaten. En hoe ze voor haar ogen haar baby vermoord zag worden.

“We waren met vijf vrouwen, elk met hun baby. De soldaten grepen ons vast, duwden ons binnen en sloten ons op”, getuigt de 25-jarige Rashida aan CNN. De soldaten namen haar baby weg en maakten hem af. “Ik schreeuwde het uit en weende, maar ze wilden niet naar ons luisteren. Ze verstaan onze taal zelfs niet.”

De mannen in uniform kenden geen genade. Ze sneden in Rashida’s hals en rukten haar kleren uit. Nadien werd ze verkracht, in het bijzijn van de vier andere vrouwen. De jonge vrouw, die haar bewustzijn verloor, werd nadien voor dood achtergelaten. De soldaten staken vervolgens het huis in brand . “Ik dacht dat ik al dood was, maar toen ik mijn huid voelde branden werd ik plots wakker”, kan Rashida zich nog herinneren.

(lees verder onder de foto)

Rohingya-vluchtelinge getuigt over meest gevreesde wapen: “Ik was liever dood geweest”
Foto: REUTERS

Liever dood

Naakt en totaal gedesoriënteerd vluchtte ze weg uit het brandende huis, recht het veld in. Al had ze het liever niet overleefd. “Ik was liever dood geweest, dan moest ik me al deze ellende niet meer herinneren. Mijn ouders zijn ook vermoord, heel veel mensen zijn vermoord.”

Of ze nu op wraak belust is? “Het zou ons een plezier doen mochten ze de soldaten ophangen die ons verkracht hebben en onze ouders vermoord hebben. Ik moet voortdurend denken aan wat er gebeurd is. Ik kan het echt niet uit mijn hoofd zetten.”

Meest gevreesde wapen

Rashida’s verhaal is geen uitzondering. Meer dan 615.000 Rohingya-moslims zijn sinds eind augustus weggevlucht uit Myanmar wegens toenemend geweld in de regio Rakhine. “Eén van de meest gevreesde militaire wapens is seksueel geweld. Duizenden vrouwen en meisjes zijn intussen al het slachtoffer geworden van verkrachting door soldaten”, zo luidt het volgens Human Rights Watch.

Hulpverleners kunnen moeilijk inschatten hoeveel vrouwen al het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Maar het aantal is zodanig groot, dat Artsen Zonder Grenzen intussen een hulpcentrum heeft opgericht om slachtoffers op te vangen.

LEES OOK. Hulpverleners getuigen over misbruikte Rohingya-meisjes: “Nog geen tien jaar oud en verkracht door drie soldaten”

Rohingya-vluchtelinge getuigt over meest gevreesde wapen: “Ik was liever dood geweest”
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees