Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

COMMENTAAR. “Vragen hoe ver de goede contacten tussen politici en privé-ondernemers mogen gaan, is vooral niet belachelijk”

COMMENTAAR. “Vragen hoe ver de goede contacten tussen politici en privé-ondernemers mogen gaan, is vooral niet belachelijk”

Foto: NB

Zit het hele Antwerpse schepencollege en Bart De Wever in de zak van projectontwikkelaars? Was de gefilmde blijde intrede van de politici in sterrenrestaurant Het Fornuis daar een bewijs van? Dat beweert niemand. Groen stelt zich wel vragen over “een schijn van partijdigheid” en vraagt het Antwerps integriteitsbureau daar een oordeel over te vellen. De kans dat het bureau zegt dat er volgens de regels een probleem is, is niet erg groot. Het reglement bevat duidelijke richtlijnen. En om werkbaar te blijven ook een aantal grijze zones. Het verbiedt niet te netwerken en met mensen te spreken. Noch aanwezig te zijn “op bijzondere gebeurtenissen”. Het is de politicus zelf die moet oordelen wat gepast is en niet. Of pakweg een beter verjaardagsfeestje van iemand wiens winst of verlies mee bepaald wordt door beslissingen van het stadsbestuur, daar ook onder valt. Enige omzichtigheid is dan geboden als het gaat om een bedrijf waar nogal wat donkere wolken boven hangen. Dat bovendien de voorbije jaren, met de zegen van de stad, de meest lucratieve projecten heeft binnen­getrokken, beslissingen waarover op zijn zachtst gezegd veel discussie blijft. ­Zeker als de ­familie achter het bedrijf dikke vrienden is met de burgemeester. Jarenlang al op ideologisch vlak strijdmakkers en fondsen­wervers. Wie elke schijn van partijdigheid wil vermijden, blijft dan vooral weg van dat soort ­semi-openbare feestjes. Daar trek je zeker niet in stoet naartoe, buigend voor de gastheer. Dan stuur je hooguit iemand vooruit die niets in die dossiers te beslissen heeft. Als Bart De ­Wever wil klinken op de verjaardag van een dikke vriend, is hem dat gegund. Dat kan perfect in ­intieme kring, zonder heel zijn gevolg in zijn kielzog. De Wever vond de vraag over de “schijn van partijdigheid” te be­lachelijk om te reageren. Die vraag is allesbehalve belachelijk. Een vraag stellen over hoe ver de contacten mogen gaan tussen politici en privé­ondernemers die leven van politieke ­beslissingen, is niet iets waar je nog wat hautain over kan doen. Die is na een jaar van echte en vermeende belangenvermenging fundamenteler dan ooit. Cruciaal voor de politiek om enige geloofwaardigheid over te houden. Blijkbaar heeft nog altijd niet iedereen dat begrepen.

Het beste van Enkel voor abonnees