Pech achtervolgt revalidatiecentrum: kinderen blijven wachten op nieuwbouw

Pech achtervolgt revalidatiecentrum: kinderen blijven wachten op nieuwbouw

De Landelijke Gilde van Halle steunde het Centrum voor Ambulante Revalidatie met een cheque van 1.000 euro. Foto: idh

Halle -

Pech lijkt het Land van Halle te achtervolgen. Het Centrum voor Ambulante Revalidatie probeert al sinds 2014 een nieuwbouw op de rails te krijgen maar opnieuw moest de eerste spadesteek aan de Ziekenhuislaan worden uitgesteld.

Op 8 november had het Halse revalidatiecentrum gehoopt om de eerste spade in de grond te steken voor de nieuwbouw. Al jaren droomt het centrum van een eigen stek om kinderen met ontwikkelingsachterstand, leerstoornissen, autisme en andere aandoeningen efficiënt te kunnen helpen.

Wekelijks krijgt het Centrum voor Ambulante Revalidatie zo’n 75 kinderen over de vloer voor allerlei therapieën. “We hebben een wachtlijst die minstens even lang is”, vertelt Debrauwere. “De nood in de regio is zeer groot.”

Boven geraamde kostprijs

“Helaas liep de eerste aanbesteding voor onze nieuwbouw fout”, zegt directrice Peggy Debrauwere. “Er schreef maar één aannemer in voor het lot van de ruwbouwwerken. Zijn prijs lag dan nog eens dertig procent boven de geraamde kostprijs. Terug naar af dus. Nu schreven we een onderhandse procedure uit waarbij we zelf actief op zoek gaan naar aannemers. We verwachten hun inschrijvingen op 20 november. We hopen echt dat het lukt om begin 2018 met de bouw te kunnen starten”,

Verhuizen

Het Centrum voor Ambulante Revalidatie bestaat in Halle al meer dan dertig jaar. “Onze geschiedenis is er tot nu toe altijd eentje van verhuizen geweest”, vertelt Debrauwere nog. “In 2014 beslisten we dat het tijd werd voor een definitieve vaste stek. Toen we een grond konden kopen in de Ziekenhuislaan, in een zone voor openbaar nut naast het Sint-Mariaziekenhuis, hebben we niet geaarzeld.”

“Meteen lieten we de plannen voor een nieuwbouw tekenen en hebben we een subsidiedossier opgesteld. Jaar na jaar kregen we echter te horen dat we geduld moesten hebben, dat er geen budget beschikbaar was. Soms begonnen we de moed te verliezen tot we vorig jaar toch goed nieuws kregen: ons subsidiedossier was eindelijk goedgekeurd en dus konden we aan een bouwdossier beginnen.”

Weg uit kelder

“Hoewel de eerste aanbesteding mislukte, hopen we dat de ruwbouw in 2018 klaar raakt zodat we in 2019 kunnen verhuizen”, zegt de directrice nog. “Vorig jaar moesten we weg uit de kelder van het Sint-Mariaziekenhuis omdat het ziekenhuis de ruimte zelf nodig had. Gelukkig vonden we onderdak in het leegstaande klooster van de zusters van Sint-Antonius aan de Garebaan in Sint-Pieters-Leeuw. Normaal liep de huur tot eind 2017 maar die hebben we gezien de omstandigheden al moeten verlengen tot begin 2019.”

“Het voordeel van de uitgestelde nieuwbouw is dat we wat langer kunnen sparen. De kostprijs van het project wordt geraamd op 1,3 miljoen euro. Naast Vlaamse subsidies en steun van de Nationale Loterij moeten we toch nog zo’n 500.000 euro zelf ophoesten. Gelukkig worden we gesteund door heel wat verenigingen en serviceclubs”, klinkt het.

Music for Life

De Landelijke Gilde van Halle klopte deze week nog aan met een cheque van 1.000 euro, de opbrengst van de jaarlijkse barbecue. Ook in het kader van Music for Life zijn allerlei acties gepland. Zo verkopen de therapeuten zelf snoep en chocolade en staan ze op de kerstmarkt in het Zonnig Huis in Halle, op 9 en 10 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees