Jihadbruid (16) ontvoerd, mishandeld en vastgehouden in Antwerpen: “Ik was zijn fokkonijn”

Jihadbruid (16) ontvoerd, mishandeld en vastgehouden in Antwerpen: “Ik was zijn fokkonijn”

ILLUSTRATIEBEELD. Foto: Shutterstock

Antwerpen -

“Dag en nacht leefde ik in angst. Ik kon niet aan hem ontkomen. Zowel fysiek als geestelijk had hij mij volledig in zijn macht”, vertelde Anna (*) aan de Nederlands openbare omroep NOS. Ze was amper 16 toen ze in de zomer van 2016 een maand verdween. Uiteindelijk vond de politie haar in een klein appartement in Antwerpen, nabij het Centraal Station. Hij wou haar meenemen naar Syrië. Haar ontvoerder, een 39-jarige Amsterdammer, moet zich nu verantwoorden voor de rechter. Hij riskeert een celstraf voor het ontvoeren, vasthouden en mishandelen van een kwetsbare minderjarige.

Het Nederlands parket was formeel: de Amsterdammer, Marlon G. (39) wou het meisje meenemen als jihadbruid naar Syrië. Hij staat terecht voor ontvoering en deelname aan een terroristische organisatie.

Het relaas begint in de zomer van 2016. Na een weekend vrij kwam Anna niet terug naar de instelling waar ze verbleef. Kort daarvoor had ze zich bekeerd tot de islam, G. leerde ze kennen op het internet. Dat hij ruim 20 jaar ouder was, deerde haar niet. Een week verdwijnt ze onder de radar, tot de politie haar naast G. aantrof in een wagen.

Cadeautjes en bedreigingen

Anna moest echter terugkeren naar de instelling, wat niet naar de zin van G. was. De moeder van Anna onderhield contact met de Amsterdammer. Volgens haar was hij steeds vriendelijk en beleefd. Hij vertelde haar hoe verliefd hij was, dat hij met haar wilde trouwen zodra ze achttien werd en dat hij niets liever wou dan haar uit die instelling te halen.

Hij bracht zelfs regelmatig cadeautjes mee, maar op een dag sloeg de sfeer volledig om. Tijdens een gesprek vroeg de mama G. naar de identiteitskaart van haar dochter, hij hield die om onduidelijke reden in zijn bezit. Hij weigerde en kort daarna bezocht G., vergezeld door twee mannen, de moeder van Anna. Wat volgde was volgens haar “uiterst intimiderend”. De moeder diende een klacht in voor stalking en bedreigingen. Anna noemde haar moeder “dom”, omdat G. volgens haar een gevaarlijk man is.

Wandeling wordt ontvoering

Op 23 juli besloot Anna een wandeling te maken. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Ze stuurde nog een berichtje naar haar moeder, om te zeggen dat haar batterij bijna leeg was. Kort daarna viel haar gsm uit.

Anna zal drie weken spoorloos blijven, tot de politie haar bevrijdt in Antwerpen.

Het Brabantse meisje verklaarde dat ze die avond op eigen beweging in de wagen van G. is gestapt. Hij zei dat haar aan het station zou afzetten, maar reed prompt naar Antwerpen. Van vrije wil was volgens haar geen sprake. Haar verliefdheid was omgeslagen in angst. Wat volgde waren drie bange weken. “Vluchten was geen optie”, verklaarde Anna aan de politie. “Wanneer ik zou vluchten, zou het erger worden of zou hij mijn familie iets aandoen”. Ook werd ze door G. gedwongen om te trouwen in een Moskee. G. ontkent dit, hij stelde dat de trouwerij slechts een “repetitie” was. Volgens het meisje wou hij daarna afreizen naar Syrië. De man zou geen ISIS-sympathisant zijn.

“Fokkonijn”

Bij haar bevrijding zat ze onder de blauwe plekken, kneuzingen en krassen. Ze verklaarde dat hij haar meerdere malen mishandelde. Bij een huiszoeking vond de politie een kalasjnikov, een revolver en een riem, die overeenkwam met de beschrijving die Anna gaf.

“Hij wilde me als fokkonijn gebruiken”, verklaarde ze na haar bevrijding. G. ontkende dit echter in alle toonaarden. “Als ik daar naartoe had willen gaan dan had ik er al lang gezeten.” De verdediging van G. stelde dat het Openbaar Ministerie (het Nederlandse parket) de “pertinente onzin” van Anna papegaait. “Het OM (Openbaar Ministerie red.) neemt klakkeloos over wat de aangeefster vertelt”, klonk het in de rechtbank. Volgens de raadsman van G. lijdt Anna aan een psychisch stoornis en liep ze zelf weg, de avond van haar ontvoering zou ze aan G. verklaard hebben dat ze suïcidaal was.

Tot slot las de advocaat van G. nog een verklaring voor. “Ik ben totaal onschuldig, ik heb alleen maar beschermend opgetreden”.

Rijk gevuld strafblad

De Amsterdamse man werd na de bevrijding van Anna, in afwachting van de zaak, vrijgelaten. Al snel draaide de rechter die beslissing terug, toen een vrouw hem beschuldigde van verkrachting en mishandelingen. Overigens heeft hij een goedgevuld strafblad. In Duitsland werd hij veroordeeld tot vijftien maanden voor een soortgelijke zaak en in 2002 kreeg hij nog negen jaar cel.

Marlon G. riskeert nu drie jaar cel met terbeschikkingstelling of vijf jaar cel zonder terbeschikkingstelling. De rechter doet uitspraak op 30 november.

(*) Anna is om privacyredenen een schuilnaam.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees