Moeder vertrekt op vakantie naar Polen en neemt de kinderen mee, twee jaar later staat ze terecht voor ontvoering

Moeder vertrekt op vakantie naar Polen en neemt de kinderen mee, twee jaar later staat ze terecht voor ontvoering

Illustratie. Foto: Shutterstock.

Leuven -

Tegen een 39-jarige Poolse is vrijdag in de Leuvense strafrechtbank 2 jaar cel gevorderd op verdenking van onder andere de ontvoering van haar twee kinderen, intussen 7 en 8 jaar oud.

De Belgische advocaat van de vrouw ontkent de feiten en vraagt de vrijspraak. In 2015 zou A.S. die in een vechtscheiding verwikkeld is met S.V.R., haar appartement in Leuven grotendeels leeggemaakt hebben en geld hebben afgehaald. Het appartement zou ze overgedragen hebben aan haar vader.

Daarna is ze met de kinderen vertrokken naar Polen om niet meer terug te keren. Volgens de advocaat van de vader stelt de vrouw alles in het werk om het contact van de kinderen met hun vader onmogelijk te maken. Hij zou al veertien keer afgereisd zijn naar Polen. Nooit kreeg hij zijn kinderen te zien. “Ik weet niet eens of ze naar school gaan”, zegt de ontredderde vader aan Het Laatste Nieuws.

Procedureslag

Tijdens de procedureslag werden de kinderen aan hem toegewezen door een Belgische rechter. “In Polen wil men dat vonnis niet bevestigen. Er werd wel een psychologisch onderzoek bevolen om te zien hoe de kinderen op mij reageren. Ik ben drie keer tevergeefs naar daar gereden.” Ook een Europees aanhoudingsbevel tegen de vrouw kon de Poolse autoriteiten niet overtuigen. Ze weigerden dit bevel uit te voeren omdat ‘parentale ontvoering’ niet in de Poolse wet beschreven staat.

In mei kreeg de man zijn kinderen dan toch even te zien in het bijzijn van psychologen. “Dat was om vast te stellen of er gevaar zou zijn als ze zouden terugkeren naar mij. De ontmoeting was zeer emotioneel.” Zijn dochter kende hem nog, maar zijn jongere zoon was naar eigen zeggen opgejut tegen hem. “Hij fluisterde in het oor van zijn zus dat ze niet te enthousiast mochten zijn.” Uiteindelijk besliste de Poolse rechter dat zijn zoon psychologische problemen zou krijgen indien hij zou terugkeren naar België.

Ontvoering

Gisteren boog de rechtbank zich over de ontvoering. De procureur eiste 2 jaar cel. De verdediging van de Poolse stelde dat de man “zijn kansen zelf verprutst door fysiek geweld”.“Je moet zorg dragen voor je kind, ook financieel en dat gebeurt hier niet”, aldus nog de verdediging van de Poolse, die niet aanwezig was op het proces. “Er zijn nog nooit in zo'n korte tijd zo veel leugens verteld. Dit komt in aanmerking voor het Guinness Book of Records”, pareerde de advocaat van de man.

Uitspraak op 15 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees