De Wever: “Eén Cola Zero drinken op een receptie en mijn integriteit wordt in vraag gesteld”

© Bart Dewaele

“Ik vind het heel erg dat mijn integriteit in vraag wordt gesteld omdat ik op een receptie letterlijk één Cola Zero heb gedronken.” Zo reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever voor de VRT-microfoon op de hetze die is ontstaan na zijn aanwezigheid en die van een groot deel van het schepencollege op een verjaardagsetentje van een lobbyist van vastgoedontwikkelaar Land Invest.

JoRo

Het filmpje dat nieuwswebsite Apache donderdag verspreidde deed heel wat stof opwaaien. Daarop is te zien hoe een aantal leden van het Antwerpse stadsbestuur hartelijk worden ontvangen aan sterrenrestaurant ’t Fornuis in hartje Antwerpen door Erik Van der Paal van vastgoedbedrijf Land Invest. Dat deed vragen rijzen omdat het bedrijf ook betrokken is bij een aantal veelbesproken bouwdossiers in Antwerpen. In de marge van het N-VA-partijcongres reageert Bart De Wever voor het eerst op de beschuldigingen van mogelijke belangenvermenging die onder meer werden geuit door Wouter Van Besien, de frontman van de linkse beweging Samen.

De partij Groen diende een klacht in bij het integriteitsbureau en De Wever zegt het oordeel van dat bureau af te wachten. “Ik kan alleen zeggen dat ik als burgemeester nauwe banden heb met alle economische sectoren in mijn stad”, aldus de burgemeester. “Investeringen kunnen aantrekken, dingen doen bewegen, dingen in beweging krijgen, nieuwe wijken bouwen: ik vind dat ongelooflijk belangrijk.”

Volgens De Wever is het een bewuste beleidskeuze om goede banden te onderhouden met de zakenwereld. “Ik ken iedereen, ik ga bij iedereen langs. Ik heb daar veel vriendschappen in opgebouwd omdat ik denk dat dat voor mijn stad belangrijk is. Zo kan je zaken letterlijk in beweging krijgen, zoals het bouwen van nieuwe wijken. Wij kiezen voor dat model: samenwerken met de privé. Wij staan inderdaad dichter bij die sectoren dan vorige besturen en ik zie dat men in Gent min of meer hetzelfde doet.”

Is er volgens de burgemeester dan echt geen enkel (ethisch) probleem me dit soort nauwe contacten? “Je mag natuurlijk niet over de schreef gaan, maar met de hand op het hart kan ik zeggen dat ik dat nooit heb gedaan (met laten beïnvloeden, red.). Ik vind het heel erg dat mijn integriteit in vraag wordt gesteld omdat ik op een receptie letterlijk één Cola Zero ben gaan drinken. Ik vind dat persoonlijk erg beledigend. Maar goed, oppositie moet de oppositie voeren op niveau dat het kiest.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Bart De Wever

Video

Keuze van de redactie