Weduwe van ex-toprenner doet emotionele oproep: “Liefste dronkaard, geef zijn gestolen truitje terug”

Weduwe van ex-toprenner doet emotionele oproep: “Liefste dronkaard, geef zijn gestolen truitje terug”

Foto: Kurt Desplenter , n.d.

Ze vraagt niet veel, Sandra Rasschaert. Enkel dat diegene die het wielertruitje stal van haar dit jaar overleden man, ex-profrenner Serge Baguet (47), dat subtiel teruggeeft. Een dronken jongeman ging ermee aan de haal na afloop van de Zesdaagse van Gent. “Ik ben er echt enorm aan gehecht.”

Wereldberoemd werd Serge Baguet in eigen land, na zijn emotionele zege in de Tour de France van 2001. En vooral door zijn sappige uitspraak achteraf: “Lelli? Als hij gewonnen had, ik deed hem duud.” Ook zijn omhelzing met ploegleider Jef Braeckevelt was aandoenlijk. Braeckevelt had van de dakwerker uit Letterhoutem opnieuw een profwielrenner gemaakt. En renner die het zelfs schopte tot Belgisch kampioen. En luxehelper van Tom Boonen.

Begin dit jaar, in februari, overleed Baguet echter, na een lange strijd tegen kanker. Zijn droomproject: fietsvakanties organiseren in Spanje. Een project, het Serge Baguet Cycling Center, dat zijn vrouw Sandra Rasschaert met veel overtuiging verderzet. “Jaarlijks gaan duizend wielrenners mee op stap in Mojacar en Calpe”, zegt ze trots. Deze week bemant ze een stand op de Zesdaagse van Gent. En altijd reist zijn laatste wielertruitje mee, als eerbetoon. “Het hangt altijd rond een pop, om reclame te maken voor onze wielerstages. Zo heb ik altijd het gevoel dat Serge dicht bij mij is. Het is het laatste truitje waarin hem heb zien fietsen. Ik ben er extreem aan gehecht.”

Dronken meegenomen

Eerder deze week verliet ze de promostand rond 23 uur om huiswaarts te keren. Twee uur later, na het einde van een nieuwe dag op de Zesdaagse, ging een groepje jongemannen aan de haal met het truitje op de paspop. “Een collega aan de overzijde zag het gebeuren”, vertelt ze. “Die mannen waren dronken volgens hem.”

De weduwe hoopt vurig dat de dief intussen tot inkeer is gekomen. “Het is niet zomaar een truitje. Ik word enorm triest als ik denk aan de diefstal.” De vrouw heeft dan ook maar één wens: “Liefste dronkaard, breng het terug, desnoods anoniem. Ik wil geen straf, geen bolwassing, ik begrijp ergens in welke omstandigheden zulke dingen kunnen gebeuren. Maar geef het gewoon terug.”

Corrigeer