Michel Van den Brande reageert furieus na veroordeling voor dodelijk arbeidsongeval

Michel Van den Brande reageert furieus na veroordeling voor dodelijk arbeidsongeval

Foto: Simon Mouton

Michel Van den Brande is furieus nadat hij in beroep opnieuw veroordeeld is voor een dodelijk arbeidsongeval. De feiten dateren al van mei 2014, maar ook in beroep vond de rechter dat Van den Brande en zijn bedrijf Kontrimo schuldig zijn. Zijn voorwaardelijke gevangenisstraf viel weg, maar een boete van 9.000 euro, voorheen met de helft uitstel, is nu volledig effectief. “Waarom de opdrachtgevers en werknemers ook eens verantwoordelijk stellen en niet alleen de werkgever de schuld geven en overdreven boetes opleggen”, fulmineert Van de Brande op Facebook.

De ondernemer postte enkele foto’s van stellingwerkers die zonder enige beveiliging op hoogte werken. “Die mannen mogen alles”, schrijft van den Brande bij de foto. Het is niet duidelijk of de mannen op de foto’s voor hem werken, maar hij is uiterst boos dat deze arbeiders schijnbaar alle veiligheidsvoorschriften in de wind slaan.

(lees verder onder de post)

“Wij investeren tienduizenden euro’s in veiligheid en persoonlijke beschermingsmiddelen”, schrijft de ondernemer. Hij betreurt dat “sommige van onze jongens” die veiligheidsvoorschriften in de wind slaan.

Van den Brande en zijn bedrijf treden naar eigen zeggen “streng” op, maar de Oost-Vlaming is woest dat enkel hij en zijn bedrijf aansprakelijk gesteld kunnen worden. “Waarom de opdrachtgevers en werknemers ook eens verantwoordelijk stellen en niet alleen de werkgever de schuld geven en overdreven boetes opleggen”, klinkt het nog.

Michel Van den Brande reageert furieus na veroordeling voor dodelijk arbeidsongeval
Slachtoffer Kenny D. Foto: RR.

De feiten

Het tragische ongeval gebeurde op 6 mei 2014 langs de Gentpoortstraat in Brugge. Daar waren zeven werknemers van Van den Brande, bezig met de afbraak van een stelling aan een kerk. Kenny D. (29) stond op acht meter hoogte, toen hij een buis van zeven kilogram tegen zijn achterhoofd kreeg. De jongeman uit Deinze viel naar beneden en was op slag dood. Zijn ouders kregen elk een morele schadevergoeding van 5.000 euro toegewezen.

Ook in beroep veroordeeld

Op het proces in het voorjaar 2016 kreeg Michel Van den Brande een celstraf van 8 maanden met uitstel en een geldboete van 9.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Zijn bedrijf werd toen ook veroordeeld en kreeg 36.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

In beroep stelt de rechter dat de feiten bewezen zijn. De voorwaardelijk celstraf van Van Den Brande is weggevallen, maar zijn boete van 9.000 euro is nu effectief. Zijn bedrijf Kontrimo werd in beroep opnieuw veroordeeld en ook daar werd geldboete van 36.000 euro, voorheen met helft met uitstel, effectief. Ook moeten ze opdraaien voor de hogere gerechtskosten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees