Met deze beelden willen complotdenkers aantonen dat maanlanding van Apollo 17 opgezet spel was

Met deze beelden willen complotdenkers aantonen dat maanlanding van Apollo 17 opgezet spel was

Apollo 17. Foto: REUTERS

Vanaf de eerste stap op de maan in 1969 zijn complotdenkers druk bezig om aan te tonen dat er nog nooit iemand werkelijk op het hemellichaam is geland. Alles zou opgezet spel zijn. Beelden van Apollo 17, de zesde en laatste maanmissie van NASA, zouden volgens samenzweerders daar nu het ultieme bewijs voor leveren.

Met deze beelden willen complotdenkers aantonen dat maanlanding van Apollo 17 opgezet spel was
Eén van de foto’s van tijdens de missie van Apollo 17. Daarin is een reflectie van een “figuur” te zien. Foto: EPA

De hele redenering van YouTubegebruiker Streetcap1 is gebaseerd op één foto van tijdens de missie op 11 december 1972. Toen brachten Eugene Cernan en Harrison ‘Jack’ Schmitt 22 uur door in de Taurus-Littrow vallei, terwijl collega Ronald Evans boven hun hoofden cirkelde. Het team heeft daar verschillende experimenten uitgevoerd, waaronder seismische en atmosferische steekproeven.

Of toch niet? De complotdenker legt zijn hele redenering uit. “Toen ik de beelden zag, merkte ik meteen een reflectie op in de uitrusting van de astronaut. Ik heb dan een schermafbeelding gemaakt van het moment. Die heb ik uitvergroot, waarna je een gestalte kan zien die lijkt op een mens zonder ruimtepak. De persoon heeft lang haar en draagt een jas”, zo beweert de man. “Als we echt tot op de maan zijn geraakt, waarom draagt deze man dan geen ruimtepak?”

Zijn uiteenzetting:

Gemengde reacties

Al snel volgde er een stortvloed van reacties op de video. Sommige complotdenkers waren helemaal overtuigd. “Eerst dacht ik dat het een camera was, maar nu je beter kijkt, zie je dat het een figuur is”, reageert een fan. “Een astronaut zonder ruimtepak kan geen minuut overleven. Dit is hét bewijs!”, klinkt het bij een andere kijker. Volgens hen zouden er zelfs sportschoenen te zien zijn en draagt de “persoon op de foto” een kap over zijn hoofd.

Tegenstanders zijn echter sceptisch. “Dit lijkt vooral op goede Photoshop. De oorspronkelijke negatieven moeten worden geanalyseerd.” stelt één man voor. “Hey, onnozelaars, dat is wel een andere astronaut, hé. Hij heeft toch duidelijk wel een ruimtepak aan!”

Niet het enige argument

Toch geven complotdenkers niet op. Dat beeld is immers niet het enige “argument” dat samenzweerders gebruiken om de maanlanding in vraag te stellen. Volgens hen zijn de foto’s en beelden met het bewijs van de landing opgenomen in studio’s. Bovendien vragen heel wat mensen zich af waarom er geen permanente maanbasis is of waarom er niet regelmatiger wetenschappers naar het hemellichaam trekken. Verschillende claims zijn gemakkelijk tegen te spreken..

Zo vinden complotdenkers het bizar dat de Amerikaanse vlag wappert in de wind, wat onmogelijk is op de maan. (Het tegenargument is duidelijk. De vlag zou aan een Г-vormige houder zijn opgehangen en de vouwen in de stof zouden beweging suggereren, hoewel die er niet echt is.) Er zijn ook geen sterren te zien op de foto’s. (Maar dat is niet abnormaal. Dat zou het gevolg zijn van de beperkte fotografische mogelijkheden. Om sterren in te blikken is immers een lange sluitertijd nodig, waar geen tijd voor was op dat moment.) Enkele schaduwen zouden suggereren dat er twee lichtbronnen zijn gebruikt, in plaats van één natuurlijke. (Licht wordt volgens experts door maanstof gebroken en wordt zo in alle richtingen verspreid. Dan zijn er meerdere schaduwen te zien.)

Met deze beelden willen complotdenkers aantonen dat maanlanding van Apollo 17 opgezet spel was
De astronauten tijdens Apollo 17. Foto: ASSOCIATED PRESS
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S