Actievoerders duiken tussen dolfijnen tijdens show in Boudewijn Seapark

Brugge -

Vier leden van Vegan Strike Group zijn zaterdag opgepakt tijdens een protestactie in Boudewijn Seapark. Drie van hen waren tijdens de dolfijnenshow in het water gedoken. “We blijven actie voeren tot het dolfinarium sluit.”

De activisten kwamen Boudewijn Seapark binnen met wetsuits onder hun kledij en gingen bij de start van de namiddagshow in het dolfinarium meteen tot de actie over. Ze riepen slogans en haalden bordjes boven met het opschrift “Dolfijnen zijn geen clowns”. Drie van de vier Vegan Strike Group-leden ontdeden zich van hun bovenkledij en sprongen in het dolfijnenbad. De show werd meteen stilgelegd en de politie kwam met een vijftal combi's ter plaatse om de actievoerders op te pakken.

Het ging om twee Belgische vrouwen en twee Nederlandse mannen, onder wie Peter Janssens. Hij is de oprichter van Vegan Strike Group, een internationale dierenrechtenorganisatie die vooral dolfinaria en stierengevechten viseert. Volgens parkmanager Lars Van Den Ham werd de dolfijnenshow slechts een tiental minuten stilgelegd. “Er waren niet zoveel toeschouwers en die hebben we meteen naar buiten begeleid”, verduidelijkt hij. “De politie was pijlsnel ter plaatse en van zodra die de activisten had opgepakt werd de show hervat.”

Ook journalisten

Tijdens de actie afgelopen zaterdag in Boudewijn Seapark werden de actievoerders vergezeld door drie journalisten van het Nederlandse televisieprogramma Brandpunt. Ook zij werden door de politie in de boeien geslagen. “De betrokken personen werden gearresteerd om ze te kunnen identificeren”, verduidelijkt korpschef Dirk Van Nuffel van de Brugse politie. “De journalisten werden snel opnieuw vrijgelaten en kregen hun materiaal terug. De vier demonstranten werden vastgehouden tot het einde van de namiddagshow.”

In april vorig jaar hielden leden van Vegan Strike Group ook al eens een actie in het Brugse dolfinarium. Toen sprongen negen activisten in het water. “We hebben een oogje op het Brugse dolfinarium en zullen blijven actie voeren tot het de deuren sluit”, zei Peter Janssens zaterdag na zijn vrijlating. Dierenrechtenorganisaties ijveren al langer voor het sluiten van het dolfinarium, het enige in ons land.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees