12.000 liter water en 600 liter schuim op een motor van 450 dinPK

FOTO. Tankwagen voor Brandweerzone Centrum Post Lochristi ingewijd

De Post Lochristi van de Brandweerzone Centrum pronkt vanaf vandaag met een gloednieuwe tankwagen Scania R 450 met alles erop en eraan. 12.000 liter water en 600 liter schuim heeft het beestje bij, en eigenlijk is het geheel een industriële autopomp waarmee bij brand en onheil in grote bedrijven en in de buurt van autosnelwegen krachtig water kan worden opgepompt uit vijvers en kanalen. Zondagmiddag organiseerden de vzw Brandweervrienden Lochristi in hun kazerne een feestelijke inhuldiging en een wijding van het voertuig door pastoor David. Een traditie waarvoor bij de Brandweerzone Centrum even moest worden aangedrongen, maar waar de manschappen van Lochristi toch op stonden om ze te laten doorgaan. De inhuldiging begon met een moment bezinning ter nagedachtenis van de eerder deze week overleden ereluitenant-dienstchef Armand Van der Linden (89).

Het gloednieuwe voertuig vervangt de vorige tankwagen die dateert uit 1989, die dus net geen oldtimer is geworden. De vervanging was wel erg dringend, want in de praktijk waren er in de tank van 8.000 liter maar 3.000 liter water meer, wegens twee lekken die de voorbije maanden zo goed en zo kwaad als mogelijk werden gedicht.

Voor wie van technische fiches houdt: de Scania R 450 6x4 heeft een maximumcapaciteit van 26 ton, een 450 din PK-motor en is op drie assen gebouwd. De draaicirkel bedraagt 20,66 meter, en dat is ook de reden waarom de hoek van de Koning Albertlaan is aangepast zodat het voertuig er vlotjes kan uitdraaien. Er is zoals gezegd een tank van 12.000 liter en een schuimtank van 600 liter, en er zijn twee persluchttoestellen in  de driemanscabine, zodat de manschappen onderweg naar een brand of ramp zich al optimaal kunnen voorbereiden op hun interventie. Een dodehoek- en achteruitrijcamera maken het voertuig compleet. Binnen de Brandweerzone Centrum krijgt ook Assenede rond deze tijd eenzelfde voertuig van 12.000 liter, en in Gent zelf zijn twee kleinere tankwagens van elk 8.000 liter in gebruik genomen. Kleinere voertuigen waarmee makkelijker te manoeuvreren valt, zijn in het stedelijk gebied overigens logisch, vernamen we. De kostprijs van de tankwagen bedraagt 315.000 euro, inclusief de inrichting en wat extra materiaal. 

Pastoor Gabriël David had van zijn zegen een toepasselijke tekst gemaakt, en bad dat het voertuig "al wie in nood is nabij kan zijn en kan helpen". De zegen van hierboven gold ook voor "voorzichtige bestuurders, die bevrijd zijn van machtsdrang en eerbied voor het leven tonen, minzaam, waakzaam en geduldig zijn."

"Ik hoop dat jullie er blij mee zijn en dat jullie er zorg voor dragen", besloot majoor-sectorcommissaris Van Renterghem aan het einde van zijn speech. Waarna de brandweermannen en ere-brandweermannen en hun partners mochten aanschuiven aan een heerlijk dessertbuffet. "En er is meer dan genoeg voor iedereen", aldus oud-brandweercommandant Jean-Pierre Van Renterghem.

Burgemeester Yves Deswaene (Open VLD) was overigens de meest opvallende afwezige op de feestelijke inhuldiging van de nieuwe tankwagen voor de Post Lochristi. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio