Seks & Relaties

Lusten jij en je partner dezelfde dingen graag? Dat is niet helemaal toevallig

Lusten jij en je partner dezelfde dingen graag? Dat is niet helemaal toevallig

Foto: ss

Koppels die al lang samen zijn -en vaak samen eten - gaan vaak dezelfde dingen lekker vinden. Tot die conclusie komen Poolse onderzoekers, die daarvoor honderd koppels verschillende smaken lieten proeven.

Alle koppels die deelnamen aan het onderzoek, waren getrouwd - sommige nog maar drie maanden, anderen al 45 jaar. Allemaal kregen ze verschillende smaken te proeven, waaronder lavendel, chocolade, gerookt vlees, kaneel, citroen en honing. Ze kregen ook de vijf verschillende smaken (zoet, zout, bitter,zuur en umami) met een spray in hun mond toegediend. Uit de scores die de deelnemers gaven op hoe lekker ze bepaalde smaken vonden, bleek dat hoe langer de koppels samen waren, hoe meer ze dezelfde dingen lekker vonden. Het aantal jaren samen bleek voor 9 procent bepalend voor de manier waarop smaken ervaren werden.

“Partners delen een huishouden, een keuken en een ijskast. Ze eten ook vaak hetzelfde”, schrijven de auteurs van de studie in het vakblad Appetite. “Hoewel er al veel geschreven is over de rol van genen in wat je graag eet, lijkt consequente blootstelling aan dezelfde geur- en smaakstimuli er toe te leiden dat partners dezelfde smaken gaan verkiezen.” Mogelijk speelt er ook een biologische factor en zijn mensen die dingen op dezelfde manier ruiken en proeven, beter afgestemd op elkaar.

Al wil dat niet noodzakelijk zeggen dat dezelfde dingen lekker vinden je relatie beter maakt: uit het onderzoek bleek ook dat koppels die dezelfde geuren en smaken lekker vinden, niet altijd gelukkig waren samen.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees