Hij was net klaar om weer te stunten, maar toen sloeg het noodlot toe voor rallypiloot Mathias (41)

Mathias Viaene plande een comeback. Foto: VDB

Kortrijk / Waregem -

De rallywereld verbluffen met de comeback van het jaar. Daar droomde rallyrijder Mathias Viaene (41) de voorbije maanden van. Precies drie jaar nadat hij er zijn laatste wedstrijd na een carrière van twintig jaar reed, wilde de Waregemse ondernemer opnieuw schitteren in De 6 uren van Kortrijk. Maar het heeft niet mogen zijn.Viaene overleed totaal onverwacht na een hersenbloeding.

“Mathias wilde tonen wat hij echt waard was als rallypiloot”, vertelt Bart Verleye, die als co-piloot zijn debuut ging maken naast Viaene op De 6 uren van Kortrijk. Samen met Verleye, die nog nooit eerder deelnam aan een rallywedstrijd, zakte Mathias Viaene zaterdag af naar Moorslede voor testritten. Alles verliep vlekkeloos, tot op het einde van de laatste rit. Mathias Viaene werd plots onwel en werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar hij in de loop van de nacht overleed door een hersenbloeding.

“Zo onwezenlijk”, zegt Verleye. “Twee minuten voor hij onwel werd, waren we nog met volle snelheid aan het rijden. Hij was echt euforisch dat het zo goed was gegaan. We waren volledig klaar om echt te stunten.”

Het was Bart die achter de comeback zat. Mathias, die onder meer Belgisch kampioen werd en de Rally van Wallonië won, is de zoon van Ivan Viaene, een van de beste rallypiloten in de jaren zeventig en tachtig. “Ik heb Mathias jaren geleden leren kennen toen ik hem sponsorde en zo is een intense vriendschap ontstaan. Ik vroeg of hij het zag zitten om samen deel te nemen aan de rally van Kortrijk. Het begon als een zot idee, maar we meenden het echt. We trainden volle bak. We wilden zeker eindigden in de top vijf en na onze testritten wisten we dat het er ook echt inzat.”

Dat het niet bij één wedstrijd zou blijven, was voor de vrienden al duidelijk. “We hadden ambitieuze plannen. Samen met Bruno Parmentier gingen we een rallyteam starten. Maar eerst gingen we in Kortrijk goed stunten. Er zou niet alleen over onze prestaties gesproken worden. Het plan was aan de start te komen met twee identieke wagens, nog nooit gebeurd in de rallywereld. En ook had Mathias een uniek ontwerp voor onze wagens bedacht. Maar het moest vooral het moment zijn dat Mathias ging kunnen tonen wat voor een toppiloot hij is.”

Stickers als eerbetoon

De rally 6 uren van Kortrijk zal plaatsvinden zoals gepland. De organisatoren zullen als hulde aan de piloot stickers met een foto van Mathias uitdelen aan de deelnemers.

Viaene was ook een bekende Waregemse ondernemer. Het was voor zijn printbedrijf Tsubo dat hij drie jaar geleden zijn rallycarrière had opgezegd. De zaken gingen zo goed dat hij nog maar pas had geïnvesteerd in een nieuwbouw voor zijn bedrijf, waar ook zijn zus werkte. Mathias laat een dochtertje achter.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees