Zware ontploffing bij ArcelorMittal: één dode, twee gewonden

Affakkeling van de afvalgassen na de explosie. Foto: Koen Van Waesberghe

Gent / Zelzate -

Bij ArcelorMittal in de haven van Gent heeft maandagmiddag een zware ontploffing plaatsgevonden. Daarbij viel één dode. Twee andere personen raakten gewond.

Om 15.20 uur werd de brandweer opgeroepen voor een explosie bij staalbedrijf ArcelorMittal. Een elektrofilter ontplofte in een benzoltank in de cokesfabriek, op de afdeling nevenproducten, zo werd aan Nieuwsblad.be bevestigd. Er is geen brand geweest, maar er is wel sprake van rookontwikkeling.

Bij de ontploffing kwam één persoon om het leven, twee anderen raakten gewond. Beide gewonden hebben fracturen. Het personeel van het bedrijf werd geëvacueerd.

Geen giftige dampen

Aanvankelijk vreesde men dat er giftige dampen waren vrijgekomen, maar dat was niet het geval, benadrukte burgemeester Frank Bruggeman van Zelzate. Omwonenden konden wel last hebben van geurhinder.

Er werd een veiligheidsprocedure opgestart waarbij afvalgassen niet verwerkt, maar afgefakkeld worden.

Meerdere ambulances en brandweerwagens kwamen ter plaatse. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld, maar dat beperkte zich tot het bedrijventerrein. De stad Gent richtte bovendien een crisiscentrum op.

Moment stilte

In Gent heeft de gemeenteraad maandagavond een moment stilte gehouden na de dodelijke ontploffing. Burgemeester Daniël Termont vroeg voor aanvang van de gemeenteraad om een moment stilte in acht te nemen. Hij verklaarde ook uitdrukkelijk de nabestaanden van het slachtoffer in naam van de gemeenteraad zijn medeleven te betuigen.

Over de oorzaak van het ongeval bij ArcelorMittel is nog niet veel duidelijkheid. Het Oost-Vlaamse parket en het Gentse arbeidsauditoraat hebben een deskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er zijn geen aanwijzingen van kwaad opzet. Vermoedelijk ligt een kortsluiting aan de basis van de ontploffing.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees