Tot zeven maal zeventig maal, maar zo vergevingsgezind is deze pastoor niet

Tot zeven maal zeventig maal, maar zo vergevingsgezind is deze pastoor niet

Bescheiden en dienstbaar, het leverde pastoor David in 2015 de Lifetime Achievement Award op van de Jeugdraad. Oplichters maakten daar ondertussen dus al gretig misbruik van. Foto: Archieffoto Geert Herman

Lochristi -

Een man en een vrouw uit Kosovo zijn in beroep veroordeeld voor tientallen oplichtingen waarbij ze priesters en religieuze instellingen in totaal zo’n 440.000 euro afhandig maakten. In Zeveneken, parochie van Lochristi, was pastoor Gabriël David slachtoffer van het koppel.

Afrim S. (29) en Anna B. (26) gingen tussen 2006 en december 2013 aankloppen bij priesters in heel Vlaanderen. Bij de ene vroegen ze geld om de huur te kunnen betalen, een andere keer vertelden ze dat hun kind een niertransplantatie moest ondergaan of vroegen ze geld voor water of elektriciteit.

Hun praatjes loonden, want in totaal konden ze zo ongeveer 440.000 euro in hun zak steken. S. werd in november 2013 opgepakt voor wildplassen. Hij had liefst 28.800 euro op zak.

Duitsland

In eerste aanleg werd Afrim S. veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van 6.000 euro. In beroep werd de straf verzwaard tot drie jaar cel en een boete van 9.000 euro. De man moet 415.000 euro terugbetalen en ook de in beslag genomen 28.800 euro gaat naar de slachtoffers.

Anna B. moest aanvankelijk een jaar achter de tralies en 3.000 euro boete betalen. In beroep kreeg ze achttien maanden cel en een boete van 4.500 euro. Ze moet ook 50.000 euro terugbetalen, waarvan de helft met uitstel. Het koppel woonde destijds in Sint-Niklaas, maar sinds hun breuk verhuisde de vrouw naar Duitsland en ging de man terug naar Kosovo.

Verwarmingsfactuur

Een van de slachtoffers was Gabriel David, pastoor van Zeveneken. Die gaf de man een kleine 8.000 euro. “Over een periode van tien jaar kwam hij verschillende keren bij mij langs”, vertelt de priester. “De eerste keer was dat in de kerk. Hij vertelde dat hij een paar honderd euro tekort kwam om zijn huur te betalen. Nadien bleef hij me thuis opzoeken. De ene keer ging het over de huur, een andere keer over zijn verwarmingsfactuur.”

Medelijden

“Ooit vertelde ik hem aan de telefoon dat het moest stoppen. Zijn antwoord was: ‘Waarom ben je dan priester geworden?’ Hij kwam zelfs met een van zijn kinderen bij mij aanbellen, om zo nog meer medelijden op te wekken. Als er zo iemand komt vertellen over de miserie waarin hij zich bevindt, dan luister je als priester gewoon. We zijn er om naar het verhaal van de mensen te luisteren en om indien mogelijk te helpen.”

De straf die de man nu te beurt valt, noemt pastoor David “zeker niet te licht”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees