West-Vlaams drugsmilieu krijgt ferme tik met vangst twee grote vissen

West-Vlaams drugsmilieu krijgt ferme tik met vangst twee grote vissen

Foto: Peter Maenhoudt

Brugge / Oostende / Ieper -

De politie kon het drugsmilieu in West-Vlaanderen een serieuze uppercut toedienen. In Rotterdam werden twee mannen opgepakt die heroïne leverden aan dealers in heel West-Vlaanderen.

Twee heel grote vissen. Zo kunnen de twee Rotterdammers die vorige week opgepakt werden wel omschreven worden. Ze worden aan heel wat drugsdossiers gelinkt die het afgelopen jaar op het bureau van de West-Vlaamse onderzoeksrechters belandden. De twee mannen bevoorraadden dan ook een jaar lang een aanzienlijk deel van het drugsmilieu in West-Vlaanderen met heroïne. Al konden afnemers bij hen ook andere drugs bekomen.

Hun arrestatie betekent dan ook een ferme klap voor de West-Vlaamse drugswereld. Hoeveel heroïne de twee uiteindelijk naar ons land lieten vervoeren is niet duidelijk. De Nederlandse politie wil daar geen precieze getallen of hoeveelheden op plakken. Een wens waar ook het Brugse parket zich aan houdt. Maar vast staat wel dat het om vele kilo's en duizenden euro's in totaal ging.

Veel arrestaties

Het onderzoek werd gevoerd door de lokale recherche van de politiezone Kouter en startte omdat dezelfde Nederlandse link in heel wat drugsdossiers opdook. De afgelopen week belandden verschillende afnemers van de twee in de West-Vlaamse cel. Het ging telkens om koeriers die de drugs in Rotterdam gingen aankopen en in West-Vlaanderen – en een deeltje van Oost-Vlaanderen – aan de man brachten. Die waren actief in de grootste steden de provincie, zoals onder andere Ieper en Oostende.

“We hebben de afgelopen week inderdaad verschillende subdealers aangehouden”, zegt procureur Fien Maddens van het Brugse parket. “Uit ons onderzoek bleek dat er telkens contact was met dezelfde Nederlandse nummers. Heel wat subdealers gingen hun drugs in Nederland bij die mensen aankopen. Die contacten leidden er toe om tot hun arrestatie over te gaan.”

Uitlevering

De twee mannen zitten momenteel in de cel in Nederland. Het Belgische gerecht vraagt ondertussen om hun uitlevering aan ons land zodat ze hier vervolgd en bestraft kunnen worden. De twee riskeren fikse gevangenisstraffen voor hun aandeel in de West-Vlaamse drugstrafiek. “Hun uitlevering werd aan Nederland gevraagd”, aldus procureur Maddens. “Of we hiermee een tik uitdelen aan het drugsmilieu in de streek? Laat ons zeggen dat het hier zeker om een goed onderzoek gaat.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio