Bekijk hier hoeveel uw pensioen zal bedragen op basis van uw huidige loopbaan

Bekijk hier hoeveel uw pensioen zal bedragen op basis van uw huidige loopbaan

Foto: rr, ss

Vanaf vandaag kan u op mypension.be zien hoeveel uw pensioenbijdrage maandelijks ongeveer zal bedragen. “Het gaat om een raming op basis van de huidige loopbaan en de huidige wetgeving”, aldus pensioenminister Daniel Bacquelaine.

Wat krijg ik te zien?

Voor vandaag kon iedereen via mypension.be al zicht krijgen op de pensioendatum en het bedrag van de tweede pensioenpijler. Vanaf nu zal ook een raming mogelijk zijn van het toekomstig wettelijk pensioen.

Bacquelaine stelt wel dat MyPension geen machine is die de toekomst voorspelt. “Het is vooral een instrument dat burgers kan helpen om hun verantwoordelijkheid te nemen, zodat ze bewust zijn van de impact die hun keuzes hebben.”

Hoe kan ik mij aanmelden?

U gaat naar de website. Logt u in met uw eID, moet u over een kaartlezer met USB-kabelaansluiting beschikken die elektronische identiteitskaarten kan lezen. U moet altijd eerst de eID-software op uw computer installeren. U kunt deze hier downloaden.

Een alternatief is aanmelden via een eenmalige code via mobiele app. Om gebruik te maken van een eenmalige code, moet u deze eerst activeren via de site Mijn digitale sleutels. Om uw code te activeren, moet u zich aanmelden met uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer, uw gebruikersnaam en wachtwoord bepalen, de code activeren door de aangegeven stappen te volgen.

Moet ik zelf gegevens klaar houden?

“Niets. Wij berekenen uw pensioen op basis van de gegevens waarover wij beschikken. Zou er toch iets ontbreken, zullen we u dat vragen. Maar normaal gezien beschikken wij over alle nodige informatie”, zegt Vik Beullens van de Federale Pensioendienst.

.

Maakt het uit of ik werknemer, ambtenaar of zelfstandige ben?

“Nee. De berekening gebeurt op basis van de gegevens waarover we beschikken. Het gaat voor alle duidelijkheid om een raming op basis van de huidige loopbaan en de huidige wetgeving. Dit is dus mogelijk niet exact het bedrag dat u zult krijgen.”

De Federale Pensioendienst maakt zich sterk dat 96 pct van de Belgen nu de nodige info kan krijgen op het platform: 100 pct van de zelfstandigen, 99 pct van de werknemers, 94 pct van de vastbenoemde ambtenaren en 70 pct van de Belgen met een gemengde loopbaan (werknemer-ambtenaar).

Waarom kan het bedrag nog veranderen?

“Gaat u pas over tien jaar met pensioen, kunnen er intussen wijzigingen doorgevoerd zijn aan de wetgeving. Of uw loopbaan kan een andere wending nemen. Stel dat de regering de komende jaren fors zou snijden in de pensioenen, dan zal u minder krijgen. Afhankelijk van de inflatie zal dat bedrag geïndexeerd worden”, aldus een woordvoerder van pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).

“Als u nu bijvoorbeeld vier vijfde werkt, weten we dat normaal gezien en wordt dat in rekening gebracht”, zegt Beullens. “Maar het pensioenbedrag wordt dan berekend op een vier vijfde loopbaan tot aan uw pensioen, ook al begint u volgend jaar misschien weer fulltime te werken. De gebruiker moet daar rekening mee houden.”

Vanaf volgend jaar zal ook mogelijk worden om via mypension.be zicht te krijgen op wat de gevolgen zijn van bepaalde loopbaankeuzes op het pensioen. “Wie beslist vanaf een bepaalde leeftijd halftijds te gaan werken, zal de gevolgen op het pensioen kunnen simuleren”, aldus de woordvoerder.

En wat met mijn pensioensparen?

“Op de website krijgt u behalve uw wettelijk pensioen ook informatie over uw aanvullend pensioen, zoals bijvoorbeeld een overzicht van al uw groepsverzekeringen. Handig, als u al een paar keer van job veranderd bent”, klinkt het. Het individueel pensioensparen vindt u niet terug op de site.

Corrigeer

MEER NIEUWS