Bredense N-VA en Open VLD gaan samen naar de kiezer

Bredense N-VA en Open VLD gaan samen naar de kiezer

Louis Van Belleghem en Sofie Ramboer schudden elkaar de hand onder het goedkeurend oog van Tommelein en Anseeuw. Foto: efo

Bredene -

Een samenwerking tussen oppositiepartijen N-VA en Open VLD gooit de politieke kaarten in Bredene helemaal door elkaar. Het worden ook in de rustige campinggemeente hete verkiezingen.

“We hebben elkaar gevonden en het is goed om de krachten te bundelen, want hier is een groot potentieel aan kiezers”, zeggen Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en Vlaams parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). Ze waren aanwezig in Bredene om de gemeenschappelijke lijst N-VA-Open VLD aan te kondigen.

“We willen een sterk alternatief vormen voor het gemeentebestuur en willen de absolute meerderheid van SP.A breken. We haalden bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen samen dertig procent van de stemmen en bij de parlementsverkiezingen bijna veertig procent. Mensen vergeten dat wel eens. Er is een groot potentieel. Door de krachten te bundelen, willen we dat effect maximaliseren. Er zijn inhoudelijk meer dan genoeg raakpunten om zo'n samenwerking te starten.”

De nieuwe centrumrechtse lijst moet zorgen voor meer slagkracht: N-VA haalde in 2012 zes zetels, Open VLD eentje. Ze hopen zo meer verkozenen te halen en dat is niet ondenkbaar, want bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwamen acht lijsten op en dat grote aantal speelde door de zetelberekening vooral in de kaart van de grootste partij SP.A.

Tommelein neemt geen blad voor de mond over de Bredense situatie. “Hier is al jaren een volstrekte meerderheid en ze hebben zelfs een coalitie met de CD&V. Toch is dit geen lijst tegen iemand, maar een positief alternatief voor Bredene.”

Gemeenteraadslid Louis Van Belleghem (Open VLD) lag aan de basis van het lijsthuwelijk. “Er is op geen enkel moment overwogen om er ook een derde partij bij te nemen. Met twee is het veel duidelijker naar de kiezer toe. Er komt ook geen nieuwe lijstnaam. N-VA heeft wel het lijsttrekkerschap.”

Ook huidig N-VA-fractieleider Sofie Ramboer is tevreden. “Nu al zijn er een aantal thema's die we de komende maanden verder uitwerken. Bredene moet een warme gemeente zijn voor elke doelgroep en dat is nu niet het geval inzake toegankelijkheid van de winkels en het strand. Bredene stevent ook af op een verkeersinfarct en deze meerderheid weigert dat aan te pakken. Voorts moet Bredene een ondernemersvriendelijker klimaat krijgen. Er moet ook een bouwstop komen en er moet meer ingezet worden op renovatie.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio