Twee maanden na schandaal ligt productie slachthuis volledig stil. “Vrouwen van werknemers komen bij mij wenen”

Twee maanden na schandaal ligt productie slachthuis volledig stil. “Vrouwen van werknemers komen bij mij wenen”

Foto: Photo News

Izegem -

Bijna twee maanden na de heropening van het slachthuis Verbist in Izegem, ligt de productie er nog steeds volledig stil. De eigenaar wil naar de Raad van State trekken: volgens hem sloot de minister zijn bedrijf on­terecht en verloor hij daarvoor bijna al zijn klanten.

Het slachthuis moest midden september een tijdje dicht op bevel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) toen er schokkende undercover­beelden opdoken. Dierenrechtenorganisatie ­Animal Rights had toen gefilmd hoe werknemers runderen sloegen en dieren bij volle bewustzijn keelden. Het gevolg? Negentig procent van de klanten, waaronder warenhuisketens als Delhaize en Colruyt, haakten af.

LEES OOK: “Een schande dat ons slachthuis werd gesloten” (N+)

Het slachthuis nam een reeks maatregelen, waaronder extra bewakingscamera’s, maar de klanten blijven weg. “Van de 120 werknemers komen er nog zo’n dertig één keer per week naar hier”, zegt zaakvoerder Louis Verbist (73). “Hun vrouwen komen bij mij wenen omdat hun mannen bijna niets verdienen. Sommigen werken al twintig, dertig jaar voor mij.”

Verbist liet al meermaals verstaan dat hij niet akkoord gaat met de tijdelijke sluiting. “De controleurs zijn hier ’s ochtends gekomen op een dag dat er niet geslacht werd”, zegt hij. “Twee uur later sloten ze mijn slachthuis, alleen maar op ­basis van die beelden. Dat kan toch niet?” Verbist wil nu zijn gelijk halen voor de Raad van State. Daar wil hij naar eigen zeggen aantonen dat de sluiting door de minister onrechtvaardig was. Op welke juridische basis kon hij gisteren niet vertellen. “Dat is voer voor mijn advocaten.”

Minister Weyts herhaalde gisteren dat de overtredingen van de dierenwelzijnswet duidelijk waren. “Blijkbaar zijn veel van zijn ­klanten het daarmee eens, anders waren ze al lang opnieuw klant. Ik zal dan ook niet toegeven aan welke druk dan ook.”

Undercoverbeelden uit slachthuis Izegem Video: Animal Rights

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees