Asbest op de speelplaats: alle leerlingen moeten twee dagen thuisblijven

Moerbeke-Waas - De Gemeentelijke Basisschool De Vlinderdreef in Moerbeke-Waas is vandaag en morgen gesloten. De reden: mogelijk asbesthoudende resten van afbraakwerken van het dak zijn niet correct verwijderd. Zolang er geen zekerheid is over de eventuele verspreiding van de asbest, neemt het gemeentebestuur het zekere voor het onzekere. Daarom zijn de 385 leerlingen dinsdagochtend naar huis gestuurd. Maandag al was de speelplaats afgesloten en werden de ouders verwittigd.

Vorige week verhuisden de kleuters van De Vlinderdreef naar hun nieuwe klaslokalen. Op de plaats van hun oude lokalen komt weldra de nieuwe toegang tot het complex. “De afbraakwerken van die oude klassen zouden normaal vandaag maandag starten. Maar blijkbaar had onze onderaannemer nog tijd over en is hij zaterdag al begonnen met de afbraak van het dak”, zegt Carl Vermeer van hoofdaannemer Strabag die de nieuwe schoolgebouwen realiseert. “We wisten dat de dakbedekking uit asbesthoudende leien bestond en dat er dus heel omzichtig tewerk moest worden gegaan. Maar blijkbaar is dat toch niet gebeurd, wat wij uiteraard betreuren. Toen wij maandag op de hoogte werden gebracht van het feit dat er nog resten van de leien op de speelplaats lagen, hebben we dan ook meteen een actieplan afgekondigd”, aldus nog Vermeer.

Kleren wassen

De directie van de school verspreidde maandagmiddag ook een brief naar alle ouders. “Het is mogelijk dat er asbestvezels zijn vrijgekomen en dat deze zich aan de schoenen en de kleren van de kinderen hebben vastgehecht. Daarom vragen we aan de ouders om alle schoenen en kleren van de kinderen te wassen alvorens thuis binnen te gaan en/of morgen terug naar school te keren”, aldus de oproep van directeur Stijn Deschepper en burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD), wiens zoon eveneens school loopt in De Vlinderdreef.

 

De eerste metingen bleken maandag alvast negatief. Maar omdat er in de klaslokalen zelf onvoldoende metingen werden uitgevoerd, nam de burgemeester dinsdagochtend het zekere voor het onzekere. Alle 385 werden naar huis gestuurd. Voor kinderen waarvan de ouders niet konden komen, is er wel opvang. Ook de warme middagmaaltijd wordt geserveerd. Ook woensdag is er opvang voorzien, maar blijft de school dicht.

De afbraakwerken liggen momenteel stil, maar hoofdaannemer Strabag liet via Carl Vermeer weten dat bij de heropstart streng zal worden toegekeken opdat alle onderaannemers de regels niet meer aan hun laars lappen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees