Hier is het gedaan met kamperen aan de schoolpoort

Hier is het gedaan met kamperen aan de schoolpoort

Rachid Ouifak toont aan het loket hoe het nieuwe systeem werkt. Foto: gvh

Sint-Niklaas -

Chaotische kampeertoestanden om kinderen in te schrijven in een populaire school behoren voortaan tot het verleden. Vanaf volgend schooljaar verloopt de inschrijving voor de eerste twee jaren kleuterklas en het eerste jaar basisschool online.

Het Lokaal Onderwijsplatform lanceert, in samenwerking met de stad Sint-Niklaas, een nieuwe online aanmeldingsprocedure om een kind in te schrijven voor het schooljaar 2018-2019. “Dat moet het probleem van het kamperen aan een aantal scholen voorkomen. Sommige ouders zaten drie dagen te kamperen om hun kind op hun school van keuze te krijgen. Mensen die naast de school woonden, konden hun kinderen niet naar de school in hun buurt sturen omdat de kampeerders de plaatsen inpalmden. Voortaan is er een eerlijker systeem, waarbij iedereen gelijke kansen heeft”, ziet schepen van Onderwijsbeleid Sofie Heyrman (Groen) als een voordeel van het online aanmelden.

Bovendien wordt volgens Jean-Paul De Beleyr van het Lokaal Onderwijsplatform een misverstand de wereld uitgeholpen. “Mensen denken nog altijd dat er te weinig plaatsen zijn op school. Het gaat veeleer om een populariteits- dan een plaatsprobleem. Sommige scholen zijn meer in trek en zo ontstaat de indruk van het plaatstekort”, aldus Jean-Paul De Beleyr.

Google Earth

De betrokken ouders krijgen een uitgebreide brochure met alle informatie over hoe ze hun kind kunnen aanmelden. Kinderen die al een broer of zusje hebben in een bepaalde school, krijgen voorrang en kunnen inschrijven tot 31 januari.

Andere kinderen kunnen worden aangemeld van 1 maart tot vrijdag 31 maart. “Wakker blijven om meteen op 1 maart om middernacht in te schrijven heeft geen zin. Het gaat niet om het eerst: het tijdstip van aanmelden maakt niet uit. Wel om schoolkeuze en afstand. Mensen moeten minimum hun top drie van school ingeven, maar we raden een top vijf aan. Samen met de woonplaats of het adres van het werk: dat kiezen ze zelf. Aan de hand van de objectieve criteria, worden plaatsen toegewezen. Wie dichtstbij woont, komt eerst. We maken gebruik van Google Earth en werken tot op de meter nauwkeurig. Zo krijgen kwetsbare gezinnen meer kans om een school in hun buurt te vinden.”

Om de honderden ouders wegwijs te maken in het nieuwe systeem is er niet alleen de brochure. Op 9 januari is er een scholenmarkt in ’t Bau-huis. Op 16 januari volgt een infosessie voor ouders in het Welzijnshuis.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio