Topjaar voor Goffin levert hem record aan prijzengeld op: zoveel verdiende hij in vergelijking met Federer en co

Topjaar voor Goffin levert hem record aan prijzengeld op: zoveel verdiende hij in vergelijking met Federer en co

Foto: AP

David Goffin moet komend weekend in Lille tijdens de Davis Cup finale proberen om de kroon op het werk te zetten van een magnifiek tennisseizoen. 2017 was een grand cru jaar voor de minzame Luikenaar. Zowel sportief, maar ook financieel. Onze landgenoot rijfde afgelopen jaar meer dan 3 miljoen euro aan prijzengeld binnen. En dat is een pak meer dan bijvoorbeeld Djokovic, Murray of Wawrinka.

Titels op de ATP-toernooien van Tokyo en Shenzhen, finales in Rotterdam en Sofia, halve finales in Basel en Monaco en een kwartfinale op de Australian Open. Die prestaties zorgden er niet alleen voor dat Goffin zich dit jaar stevig in de top-tien van het mannentennis hees, het leverde hem ook een stevig bedrag aan prijzengeld op. En een ticket voor de Masters. De finaleplaats in Londen van afgelopen week bracht nog eens 495.000 euro in het laatje. Dat brengt het totaal van Goffin voor 2017 op iets meer dan 3 miljoen euro. Een recordbedrag voor onze landgenoot, die in zijn volledige carrière nu 7,3 miljoen euro aan prijzengeld opraapte.

Slechts zes tennissers deden dit jaar beter dan Goffin: Cilic, Thiem, Zverev, Dimitrov, Federer en Nadal. Die twee laatsten zijn de twee grootste slokoppen van het mannencircuit. Logisch: Federer (10 miljoen euro) won de Australian Open en Wimbledon, Nadal (10,8 miljoen euro) won Roland Garros en de US Open. De grandslamtoernooien blijven de meest lucratieve evenementen van het tennisjaar. Toppers als Wawrinka, Djokovic en Murray kregen dit jaar af te rekenen met blessures en moesten het met veel minder stellen. Let wel, we hebben het hier enkel over het officiële prijzengeld. We houden geen rekening met sponsorcontracten en eventuele onofficiële premies.

Daardoor wipt Roger Federer (94,3 miljoen euro) opnieuw over Novak Djokovic (93,6 miljoen euro) als best verdienende tennisser aller tijden. Rafael Nadal volgt met 78 miljoen euro aan prijzengeld op respectabele afstand als nummer drie.

Goffin komt zelfs met 3 miljoen euro aan prijzengeld niet in de buurt van de best verdienende Belgische vergelijking. Ter vergelijking: Eden Hazard verdient bij Chelsea een dikke 16 miljoen euro per jaar, Vincent Kompany krijgt meer dan 7 miljoen euro per jaar van Manchester City. Goffin doet wel beter dan bijvoorbeeld golfer Thomas Pieters (1,5 miljoen euro aan prijzengeld dit jaar).

Corrigeer