Vloeibare silicone op Antwerpse ring veroorzaakt verkeerschaos: rijstroken tot avondspits afgesloten

Antwerpen - Op de Antwerpse ring richting Nederland zullen ook tijdens de avondspits nog twee rijstroken afgesloten zijn ter hoogte van Borgerhout als gevolg van het ladingverlies van vloeibare siliconen dinsdagavond. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Nadat de siliconen in het beton van het wegdek sijpelden, is de rijbaan over een afstand van 1,1 kilometer nog te glad om de rijstroken open te stellen voor het verkeer. Ook de oprit Borgerhout blijft afgesloten.

De vloeibare siliconen, gelekt uit een rijdende tankwagen, veroorzaken al sinds de avondspits van dinsdag zware verkeershinder rond Antwerpen. Het gaat om een waterafstotend product dat bijzonder moeilijk te verwijderen blijkt. De Antwerpse brandweer en de civiele bescherming kwamen ter plaatse en zetten de hele avond en nacht verschillende toestellen in zoals gespecialiseerde hogedrukreinigers en stoomreinigers.

De siliconen sijpelden ondertussen echter ook in het beton van het wegdek. De brandweer strooide absorberende korrels om dat te verhelpen. De linkse van de twee afgesloten rijstroken kon op die manier tijdelijk worden vrijgegeven tijdens een deel van de ochtendspits woensdag. Intussen zijn beide rijstroken weer afgesloten. Het AWV heeft de coördinatie overgenomen en meet momenteel de "stroefheid" van het wegdek om na te gaan of er herstellingen nodig zijn.

Rijstrook even vrijgemaakt

Woensdagochtend rond 7.40 uur kon er dan toch één rijstrook vrijgemaakt worden, maar dat duurde niet lang. “We hebben al verschillende methodes uitgeprobeerd, maar niets werkt. Vanuit Nederland zijn vijf speciale stoomwagens, onder politiebegeleiding, naar Antwerpen gekomen. Maar de wonderoplossing is nog altijd niet gevonden. De laatste resten zijn heel hardnekkig.” Wanneer dit opgelost zal zijn, kan de brandweer dan ook nog niet zeggen.

Het AWV liet woensdagochtend na het opkuiswerk van de brandweer en gespecialiseerde firma's een griptester aanrukken om stroefheidsmetingen uit te voeren op het wegdek. "Uit de eerste resultaten van de stroefheidsmetingen blijkt alvast dat het wegdek momenteel nog te glad is", stelt het agentschap. "We bekijken nu welke maatregelen we de komende uren kunnen nemen om de stroefheid van het wegdek te verbeteren."

In de loop van de middag vinden er ook boringen plaats om na te gaan in hoeverre de siliconen in het wegdek gedrongen zijn.

De verkeershinder tijdens de Antwerpse avondspits lijkt in ieder geval erg groot te worden. "Weggebruikers houden best rekening met files op de Antwerpse ring en een aantal toekomende snelwegen én met hoge wachttijden. Ze krijgen de raad om de omgeving van Borgerhout op de R1 te vermijden en de actuele verkeersinformatie goed op te volgen via www.verkeerscentrum.be. Ze maken best ook maximaal gebruik van het openbaar vervoer en van de P&R-terreinen bij de stad, waar ze kunnen overstappen op trams en bussen naar het stadscentrum."

LEES OOK; Al 18 uur lang raakt goedje op Antwerpse ring niet opgekuist: hoe is dat toch mogelijk?

Ochtendspits

Vloeibare silicone op Antwerpse ring veroorzaakt verkeerschaos: rijstroken tot avondspits afgesloten
Foto: bfm

Er is nog geen einde van de ellende in zicht. De hinder houdt ook nog aan tijdens de ochtendspits. Onze fotograaf ter plaatse vertelde dat het wegdek er als een “ijspiste” aanvoelt.

De ochtendspits verloopt, een dag na de zwaarste ochtendspits van het jaar, opnieuw erg moeilijk. Het was al van voor 6 uur aanschuiven geblazen en de files zijn sindsdien alleen maar toegenomen. Nu er weer een rijstrook open is, kan het verkeer hopelijk normaliseren, maar dat zal vermoedelijk nog een hele tijd duren.

Intussen blijft de Liefkenshoektunnel tolvrij richting Nederland. Verkeer over langere afstand vanuit Gent richting Hasselt kiest nog steeds best voor een omweg via Brussel.

Vloeibare silicone op Antwerpse ring veroorzaakt verkeerschaos: rijstroken tot avondspits afgesloten
Foto: bfm
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees