Hier mogen kinderen op oudjaar niet gaan nieuwjaarszingen: “Het verstoort de zondagsrust”

Hier mogen kinderen op oudjaar niet gaan nieuwjaarszingen: “Het verstoort de zondagsrust”

Het nieuwe jaar inzingen wordt in sommige gemeenten naar 30 december verplaatst. Foto: dvg

Op sociale media wordt de laatste dagen druk gecommuniceerd over het nieuwjaarszingen. De reden: oudjaar valt op een zondag.

Het eindejaar nadert en de kinderen kijken, nu sinterklaas zich al vaak heeft vertoond, uit naar het nieuwjaarszingen. Hoewel het aantal zangers de laatste jaren sterk is gedaald, vorig jaar op heel wat plaatsen zelfs gehalveerd, zijn er toch nog heel wat die zelfs wind en regen willen trotseren om de nieuwjaarswensen over te brengen én hun ‘goodiebags’ te laten vullen.

Traditiegetrouw gebeurt dit steeds op oudejaar. Maar gezien dit jaar de 31ste december op een zondag valt, wijken sommige gemeenten af van de traditie, wat fel besproken wordt op diverse sociale media. In Aarschot werd alvast beslist om richtlijnen te geven om op zaterdag te gaan zingen. “Zo kunnen de kinderen ook bij de winkels gaan zingen en is er rustdag op zondag”, zegt schepen van Jeugd Mattias Paglialunga (CD&V).

Vuurwerk

Ook Scherpenheuvel-Zichem nam deze beslissing. In Tremelo en Keerbergen was het sowieso op zaterdag: “Er worden bij ons nooit koeken gezongen op een zondag”, zeggen burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA) van Keerbergen en communicatieverantwoordelijke Nadja Gijsemans van Tremelo.

In Tervuren blijft het bij het oude, Kortenberg vaardigt geen speciale regeling uit en Haacht kiest voortaan ook voor de laatste dag van het jaar, ook al valt die op een zondag. Dit is ook zo in Boutersem: “Ik kan mij niet inbeelden dat er op de laatste dag van het jaar sprake is van zondagsrust. Bij de voorbereidingen voor de feesttafel of de nieuwjaarsnacht kunnen zingende kinderen er wel nog bij zeker”, zegt burgemeester Sarah Boon (SP.A).

Wat vuurwerk betreft is er meer gemeenschappelijk: gebruik liever ‘stil vuurwerk’ en hou rekening met de dieren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees