Frituuroorlog wordt uitgevochten voor niet één, maar drie rechters

Asse -

Het proces over de veelbesproken brand in frituur Den Box in Walfergem moet worden overgedaan. De zaak zal nu door drie rechters worden behandeld.

Frituur Den Box in Walfergem brandde op 10 december 2015 helemaal uit. Al snel bleek dat de brand was aangestoken. Twee twintigers die bij de brand gewond raakten, werden al snel verdacht van de brandstichting. De frituur vloog in brand doordat er liters benzine werden leeggegoten. Een lucifer deed vervolgens de rest. Omdat het vuur feller was dan verwacht, raakten de twee twintigers gewond.

Concurrent

De speurders konden al snel de link leggen met de naburige frituur Giorgio's, omdat een van de brandstichters de neef was van de eigenaar van die frituur. De brandstichters verklaarden voor de rechtbank dat ze effectief brand hadden gesticht in opdracht van de eigenaar van Giorgio's, omdat die frituur niet goed meer draaide door de concurrentie. Die frituuruitbater ontkende al snel alle betrokkenheid, maar zo was er wel sprake van de frituuroorlog.

Een uitspraak in deze zaak aan de correctionele rechtbank van Brussel werd al verwacht in september, maar werd ondertussen al enkele keren uitgesteld. Dinsdag besliste de rechter dat hij niet alleen over deze zaak kan oordelen, zodat het hele proces moet worden overgedaan door drie rechters van de correctionele rechtbank. Dat dit pas op het einde van het proces wordt beslist, is opvallend, maar niet uitzonderlijk. Gezien de feiten die gepleegd werden, namelijk opzettelijke brandstichting bij nacht, kan het Openbaar Ministerie hier een strafvordering tussen 20 en 30 jaar voor eisen. In dat geval moet de zaak worden behandeld n door een kamer met drie rechters. Er zullen zich nu dus drie rechters buigen over de zaak van de frituuroorlog. Op 21 februari wordt de zaak behandeld. Omdat het hele proces opnieuw wordt gedaan, kan ook de gevraagde strafmaat voor de brandstichters en de opdrachtgever veranderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees