Nadia onderging maandenlang gruwel als ISIS-seksslavin: “Je weet niet wie de deur gaat openen. Je weet enkel dat je wordt verkracht”

© AFP

De speech die ze twee jaar geleden gaf voor de Veiligheidsraad van de VN greep iedereen bij de keel: Nadia Murad getuigde hoe ze door ISIS werd ontvoerd en verkracht. Dat laatst gebeurde opnieuw en opnieuw en opnieuw. Nu heeft de jonge vrouw de gruwel die ze moest ondergaan in een boek neergeschreven.

lbo

Nadia Murad, 24 jaar, werd gevangen genomen door ISIS-terroristen in Irak. Dat gebeurde op 15 augustus 2014, een datum die in het geheugen van Nadia gegrift staat. Toen vielen ISIS-strijders haar dorp Kocho binnen. Alle mannen die weigerden zich ten dienste te stellen van het kalifaat, werden geëxecuteerd. Ook de 6 broers van Nadia ondergingen dat lot. Haar moeder en 80 andere vrouwen die voor ISIS geen ‘seksuele waarde’ hadden, werden vermoord. Nadia zelf werd door de terreurgroep gevangengenomen als seksslavin, samen met 7.000 andere meisjes.

Het was het begin van een lange lijdensweg voor Nadia. “Al van zodra we op de bus werden gezet, werd ik bepoteld”, vertelt Nadia. “Een man greep naar mijn borsten. Ik was nog nooit op die manier aangeraakt geweest. Mijn tranen vielen op zijn handen, maar dat hield hem niet tegen.”

© EPA

Na de busrit belandde Nadia uiteindelijk bij een rechter van ISIS. Nadia was zijn vierde seksslavin, zo bleek. “Hij zei dat hij dit deed om ons te helpen”, zegt Nadia. Ze is namelijk yezidi en volgt dus niet de islamleer. De drie andere seksslavinnen zijn nu moslima geworden, had de man gezegd.

“Enkel nog verkrachting”

Nadia werd niet alleen door de rechter verkracht. Er kwamen ook andere mannen langs. “Op een bepaald moment bestond mijn leven enkel nog uit verkrachting”, schrijft Nadia in het boek waarin ze getuigt over haar gevangenschap. “Je weet niet wie de volgende zal zijn die de deur opent. Je weet enkel dat dat misbruik er sowieso komt en dat het de dag nadien misschien nog erger wordt.”

En dus besloot Nadia te ontsnappen, of dat althans te proberen. Want die pogingen liepen vaak fout af. Zo kreeg ze tientallen zweepslagen na een eerste ontsnappingspoging en werd ze door zes bewakers tegelijk verkracht. “Uiteindelijk verloor ik het bewustzijn. De week nadien werd ik nog eens uitgeleend aan zes andere mannen, die me sloegen en op hun beurt misbruikten.”

Nicht in handen van ISIS

Het lukte Nadia uiteindelijk toch om uit de handen van ISIS te ontsnappen. Dat gebeurde nadat haar ‘eigenaar’ vergat de deur op slot te doen. Ze vluchtte weg en klopte aan bij een soennitische familie. De oudste zoon van dat gezin heeft zijn leven op het spel gezet om Nadia daarna naar een veilige plek te smokkelen. Haar nicht had dat geluk niet. Zij was ook ontvoerd als ISIS-seksslavin, maar viel na ontsnappingspogingen telkens weer in handen van de terreurgroep.

Om te vermijden dat anderen hetzelfde lot moeten ondergaan, vertelt Nadia haar verhaal nu, in het boek ‘The Last Girl: My Story of Captivity and My Fight Against the Islamic State’, en voor de Veiligheidsraad van de VN. “Het is nooit makkelijk om dat verhaal te doen”, zegt ze. “Telkens wanneer ik herinneringen ophaal, beleef ik alles opnieuw. Maar mijn verleden is mijn beste wapen tegen terrorisme. Ik zal er blijven gebruik van maken totdat die terroristen berecht worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen