Hippe fietsenstallingen uit Londen kosten klein fortuin maar handelaars zijn ze liever kwijt dan rijk

Hippe fietsenstallingen uit Londen kosten klein fortuin maar handelaars zijn ze liever kwijt dan rijk

Handelaars uit de Florimond Leirensstraat kwamen kijken toen de fietsenstalling geplaatst werd en protesteerden direct tegen deze beslissing. Foto: jvw

Wetteren -

Het gemeentebestuur van Wetteren liet drie fietsenstallingen plaatsen in het centrum. Nog tijdens het plaatsen kwam er al protest van de handelaars.

In het kader van het project ‘Wetteren winkelt met de fiets’ kocht de gemeente enkele fietsenstallingen aan. Die komen op strategische locaties in het centrum. Men koos voor de Stationsstraat, de Florimond Leirensstraat en de Markt ter hoogte van café ’t Wetteraarken. Het is een fietsenstalling met het silhouet in de vorm van een groene wagen. Het opschrift ‘1 parkeerplaats = 10 fietsen’ wordt er later nog op vermeld.

Opvallen in straatbeeld

De fietsenstalling werd geplaatst op een parkeerplaats. “Ze zijn bedoeld als signaal en moeten opvallen in het straatbeeld”, staat in de beslissing van het schepencollege van afgelopen voorjaar.

“Bovendien zijn dergelijke fietsenstallingen tijdelijk. Op lange termijn, bij een herinrichting van het openbaar domein, is het de bedoeling om deze fietsenstallingen te vervangen door een ander type dat beter past binnen het beeldkwaliteitsplan. Er werden drie fietsenstallingen aangekocht. Ze komen uit Londen en kosten samen 11.500 euro.”

Meteen protest

De fietsenstallingen werden dinsdag geplaatst. Nog tijdens die werkzaamheden sprongen heel wat handelaars buiten om te vragen wat de bedoeling was, waarop ze onmiddellijk begonnen te protesteren.

“Alweer parkeerplaatsen minder voor onze klanten”, luidde het bij de handelaars. Martine De Moor, die een zaak in interieurinrichting heeft, liep zelfs naar het gemeentehuis om haar beklag te doen. “Op het onthaal zegden ze me dat ik een afspraak moest maken maar ik ben direct naar het kabinet van de schepen gegaan. Ik moet mijn gevel bewaren van de dienst Erfgoed en dan komen ze zo iets voor mijn deur zetten. Ik plan ook nog renovatiewerken. De schepen heeft gezegd dat in die periode de fietsenstalling verwijderd zal worden.”

Boodschappengemeente

De nieuwe ‘attractie’ kan ook maar op weinig begrip rekenen van de andere handelaars die kwamen kijken. “Klanten zetten hun fietsen tegen onze gevel en zo kan dat gerust blijven. Hier gaan geen klanten gebruik van maken. Wie zal er staan? Ik vermoed dat het schoolkinderen zullen zijn die hun fietsen hier gaan parkeren. Wat wij in het centrum nodig hebben, zijn parkeerplaatsen voor auto’s.

“Wij zijn geen winkelcentrum voor kuierende shoppers maar een boodschappengemeente. De gemeente zou dat geld beter gebruiken voor acties om het centrum te promoten. We hebben de indruk dat daarvoor geen geld beschikbaar is. Tijdens de komende kerstmarkt is er in de winkelstraten niets voorzien. We moeten het zelf doen en dat kost allemaal geld, bijvoorbeeld Sabam als we met wat muziek of een orkestje willen werken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees