Heeft Nederlandse student de ultieme pil tegen katers uitgevonden?

Heeft Nederlandse student de ultieme pil tegen katers uitgevonden?

Foto: ss

Een Nederlandse student geneeskunde heeft naar eigen zeggen een antikaterpil uitgevonden. Dat deed hij samen met zijn vader, die apotheker is. De tabletjes gaven ze de toepasselijke naam Zober!.

Niels Pesser kwam op het idee om een antikaterpil te maken toen hij op fietsvakantie was met zijn vader. Fietsen na een avondje stappen bleek namelijk geen aanrader. “Dan zit je de volgende dag toch minder lekker op de fiets”, zegt Niels aan het Nijmeegse universiteitsblad Vox.

Eenmaal terug in Nederland gingen de twee op zoek naar wetenschappelijke literatuur over katers. Zo vonden ze een heilzaam middeltje: groene thee.

Pillen slikken

In de apotheek van zijn vader in het Brabantse Hoeven begonnen ze uiteindelijk werkzame stoffen, bindmiddelen en een basis van speciale groene thee uit China tot een pil te smeden. Om welke combinatie het precies gaat, willen ze niet zeggen. “We willen niet dat grote bedrijven onze receptuur kunnen namaken”, klinkt het.

Drie weken geleden is de verkoop van Zober!gestart. Een doosje met 6 pillen kost 5,95 euro, voor een doosje van 24 pillen betaal je 21,95 euro. Voor een optimale werking - zo staat in de bijsluiter - moeten er evenveel pillen geslikt worden als geconsumeerde glazen alcohol.

Geen wetenschappelijk bewijs

Op verzoek van Vox dook Frans Russel, hoogleraar farmacologie en toxicologie van de Radboud Universiteit, in de wetenschappelijke literatuur over het effect van groene thee op katers. Dat verband bestaat wel, zegt hij, alleen is nooit aangetoond dat het een kater volledig kan doen verdwijnen.

“Op basis van wat ik lees, acht ik het een onwerkzaam preparaat”, zegt hij. “Het effect van thee op de afbraak van alcohol gaat om 10 tot 15 procent. Heeft het lichaam normaal een uur nodig om een glas bier af te breken, dan doet het daar nu vijftig minuten over. Dat zet niet veel zoden aan de dijk.”

Toch zegt Niels dat de mensen die de pil testten geen hoofdpijn of misselijkheid meer hadden. Intussen zijn er al ongeveer honderd doosjes besteld. Maar wetenschappelijk bewijs is er niet, geeft hij toe.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees