Stad investeert 200.000 per jaar om peuters, kleuters en leerlingen gezonder te doen eten

Vier keer per week gratis fruit in Oostendse scholen dankzij nieuw project

Vier keer per week gratis fruit in Oostendse scholen dankzij nieuw project

De stad en de schepen kiezen bewust voor gesneden fruit. “Zo wordt er niets weggegooid”, klinkt het. Foto: dji

Oostende -

Oostende investeert jaarlijks 200.000 euro in fruit voor de lagere scholen. Vier keer per week zullen peuters, kleuters en leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar gesneden fruit krijgen op school. “We willen een gezonde levensstijl aanleren.”

Studies tonen aan dat in Vlaanderen amper een op de vier kinderen voldoende groenten en fruit eet. “Dat is te weinig”, zegt schepen van Onderwijs Tom Germonpré (SP.A).

Het stadsbestuur besloot daarom om jaarlijks 200.000 euro te investeren in het eten van fruit op school. Concreet biedt de stad een financiële ondersteuning van zeventig euro per leerling uit de peuter- en kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar lager onderwijs.

“Met dit geld kunnen scholen aanvullend op hun huidige aanbod gesneden stukken fruit laten leveren op school. Zo krijgen de kleintjes een gevarieerd, gezond, smakelijk en kant-en-klaar-aanbod”, zegt Germonpré.

Oostende kiest bewust voor gesneden stukken fruit. “Om verspilling te vermijden, werken we met fruit in stukjes. Een volledige appel wordt vaak maar half opgegeten in tegenstelling tot een appel in stukjes. Kinderen kunnen delen en eten er zelf meer van. Zo wordt er niets weggegooid”, zegt Niek Vanmaeckelberghe van het Huis van het Kind.

Samen fruit eten in de klas, moet ervoor zorgen dat kinderen meer fruit leren eten. “Zien eten, doet eten. Gezonde voeding in de kindertijd is van groot belang voor een gezond leven als volwassene. Daarom willen we als stad Oostende de kinderen een gezonde levensstijl aanleren door te investeren in een dagelijks aanbod fruit voor kinderen”, zegt de schepen.

Veeleisende taak

Met Fruit Op School geeft Oostende scholen de kans om een kosteloos aanbod te geven van fruit in stukjes, aanvullend op de eigen initiatieven. “Sommige scholen hebben al een aanbod gezonde voeding, maar het is een veel veeleisende taak: vrijwilligers om het fruit te snijden, voedselnormen moeten worden gehaald, enzovoort. Daarom willen we deze goeie initiatieven versterken en aanvullen op een professionele manier”, zegt Vanmaeckelberghe.

De lancering van Fruit op School staat in januari op de agenda. “Met de investering van 200.000 euro kunnen we 35 weken lang vier keer per week in fruit voorzien. De stad doet een grote investering, maar we weten uit onderzoek dat elke euro die geïnvesteerd wordt in jonge kinderen vijf tot zeven keer wordt terugverdiend op latere leeftijd. De beste manier om mensen iets aan te leren, is er heel vroeg mee te beginnen en dat wil Oostende.”

Scholen die willen ingaan op het aanbod zijn vrij zelf hun fruitleverancier te kiezen, als die voldoet aan de voorwaarden van het project.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio