24-jarige die pand mee bestormde, zit nog altijd in de cel

“Vrij netjes achtergelaten” volgens politie, maar eigenaar deelt deze foto’s van kraakpand waar Roma verbleven

“Vrij netjes achtergelaten” volgens politie, maar eigenaar deelt deze foto’s van kraakpand waar Roma verbleven

Foto: *

Gent -

Het gekraakte pand op het Stapelplein dat deze maand in een mediastorm was terechtgekomen, is verlaten. Dat heeft de politie vastgesteld, die stelt dat het pand “vrij netjes” werd achtergelaten. De eigenaar is het daar niet mee eens, maakt hij op Facebook duidelijk. “Het is onbewoonbaar. En wie gaat dat betalen?”

Agenten van de Gentse lokale politie hebben dinsdagochtend vastgesteld dat het kraakpand op het Stapelplein - café Den Anker - verlaten is. “Wij zijn daar gepasseerd. Dat doen we op geregelde tijdstippen. Het pand was vrij”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

“De krakers zijn vertrokken. We hebben de eigenaars verzocht om hun woning slotvast te maken. De woning is vrij netjes achtergelaten.” Bij andere uitzettingen in kraakpanden de voorbije jaren in Gent moest Ivago vaak ter plaatse komen met meerdere wagens om de rommel die werd achtergelaten op te ruimen. 

Tiental krakers

Het pand kwam twee weken geleden in een mediastorm terecht nadat de huurder op Facebook zijn beklag had gedaan over een tiental krakers die het pand hadden betrokken.

De politie van Gent stelde echter vast dat het pand geen of onvoldoende tekenen van bewoning vertoonde. Daardoor kon de eigenaar alleen via de vrederechter het pand laten ontruimen. De krakers besloten het uitzettingsbevel niet af te wachten en vertrokken deze week uit eigen beweging.

“Onbewoonbaar”

“Onze fantastische opvang in café Den Anker is geëindigd”, schrijft de eigenaar van het pand op Facebook. “Drie weken hebben we ons hart getoond en geluisterd naar de Gentse burgervader. En dit is het resultaat...”

De man is woedend. Van het “vrij netjes achterlaten”, zoals de politie het genoemd heeft, is volgens hem niets te merken. “Het is niet meer bewoonbaar. Het is overal vuil en op elke verdiepingen liggen er pampers, broeken en andere boel die wij kunnen opkuisen. En wie gaat dat betalen? Ik weet het en mijn vrouw weet het.”

Op de vraag of de krakers worden vervolgd onder de nieuwe kraakwet, die van de bezetting van een pand een strafbaar feit maakt, kwam dinsdag geen antwoord van het parket of de politie.

Bestorming

Het pand werd twee weken geleden ook bestormd door een groep gewapende en gemaskerde AA Gent-supporters. Een van die heethoofden zit nog altijd in de cel. De 24-jarige Gentenaar wordt nu vertegenwoordigd door advocaat Walter Van Steenbrugge. Donderdag beslist de Kamer van inbeschuldigingstelling of hij vrijkomt of niet.

“Hij heeft spijt. Hij houdt zich flink. Het is een heel zware beslissing, gezien de relatieve schade die werd aangebracht”, zegt Van Steenbrugge. “Mijn cliënt zit met vier personen in een cel, voor zijn familie een hel. De Roma zijn een zwaar probleem in Gent. Maar ze zijn daar niet op een goede manier mee omgegaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees