Ouders na sluiting school wegens asbest: “Volledig te begrijpen dat ze geen risico willen nemen”

Lander en Wannes Van Kerschaver hebben twee extra vrije dagen. Papa Hans heeft daar meer dan alle begrip voor. Foto: ies

Moerbeke-Waas -

De 385 kinderen van kleuter- en basisschool De Vlinderdreef kregen gisteren vrijaf. Ook vandaag gaan de lessen niet door. Burgemeester De Caluwé wil eerst zeker zijn dat er geen asbestvervuiling is, vooraleer de school weer kan opengaan.

LEES OOK: Asbest op de speelplaats: alle leerlingen moeten twee dagen thuisblijven

Maandagochtend werd de mogelijke vervuiling vastgesteld. Een onderaannemer van de firma Strabag, die de nieuwe school bouwt, had tijdens het weekend op een onzorgvuldige manier het dak van de oude kleuterschool afgebroken. Daardoor zijn er mogelijk asbestvezels op de speelplaats terechtgekomen.

“We hebben maandagavond en -nacht het gebouw en de omgeving gereinigd. Experts hebben de verontreiniging onderzocht en de omvang in kaart gebracht. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg stuurde ook een inspecteur ter plaatse. Hoewel de metingen negatief waren, heb ik toch beslist om de school dinsdag en woensdag preventief te sluiten. Wanneer ook volgende metingen negatief zijn, zullen we de school weer vrijgeven”, aldus burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD).

Opvang voor 385 kinderen indien nodig

“De beslissing om de school te sluiten, hebben we om 8.15 uur genomen. Toen was een groot deel van de leerlingen al aanwezig. Maar in de loop van de voormiddag zijn heel wat kinderen alweer opgehaald. Tegen de middag was er nog een vijftal kinderen op school. Zij werden uiteraard opgevangen en dat zal ook woensdag zo zijn. Zelfs als we voor alle 385 kinderen opvang moeten bieden”, aldus directeur Stijn Deschepper die op veel begrip van de ouders kon rekenen. Velen onder hen boden spontaan hulp aan. “Maar het werk laten we uiteraard aan gespecialiseerde firma's over. In elk geval is nog eens gebleken hoe hecht onze schoolgemeenschap aan elkaar hangt.”

“De school heeft uitstekend gecommuniceerd”, vindt ook Hans Van Kerschaver wiens zoontjes Lander (11) en Wannes (9) school lopen in De Vlinderdreef. “De school heeft een telefoonpiramidesysteem waarbij iedereen in dergelijke situaties weet welke andere mensen hij moet verwittigen. Ik begrijp ook dat zowel de burgemeester als de school geen enkel risico willen nemen als het om de gezondheid van het personeel en de kinderen gaat. Ik werk zelf in de haven van Gent en ook wij worden dagelijks met veiligheidsprocedures geconfronteerd. Ik kan het dan ook niet begrijpen dat die aannemer hier zo lichtzinnig is tewerkgegaan.”

De firma Strabag bood via een persbericht zijn verontschuldigingen aan en verzekerde de ouders dat er nog strenger zal worden toegezien op het respecteren van alle veiligheidsmaatregelen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees