Len zoekt motard voor ritje in zijspan

Len zoekt motard voor ritje in zijspan

Foto: Karel Hemerijckx

Lummen -

Len Veestraeten heeft het lichaam van een 32-jarige, maar mentaal is hij twee. Door problemen tijdens de zwangerschap kan hij niet praten en heeft hij voor alles hulp nodig. Toch heeft hij één grote passie: motoren. “We vragen niet graag om hulp, maar nu zoeken we toch iemand die in de winter met Len wil rondrijden met een motor met gesloten zijspan”, zegt mama Yolande Deferm uit Lummen.

Len begroet ons met een zwaai terwijl hij zijn rondjes trapt op een automatische hometrainer. “Hij fiets niet zo graag”, zegt kinesist Lisa, die Len begeleidt. “Maar mocht de trainer een motorgeluid maken, dan deed hij heel de dag niets liever, denk ik. Alleen kennen we niemand die dat technisch zou kunnen verwezenlijken.”

Len is de oudste van vier kinderen. “Hij heeft voor alles hulp nodig, zelfstandig zitten lukt wel”, vertelt mama Yolande. “We hoorden tijdens mijn zwangerschap dat er iets mis was met Len, dat was schrikken. Maar we zouden hem vandaag niet meer kunnen missen.”

Vrachtwagen

Overdag gaat Len naar Dienstencentrum ’t Weyerke in Heusden-Zolder. “Daar kennen ze zijn passie voor motoren en vrachtwagens al”, lacht Yolande. “Als een vrachtwagen komt leveren, dan zit hij voor het raam om te kijken. Waar hij die passie vandaan heeft, weten we niet. Len leeft echt op als hij een motor of vrachtwagen hoort. Hij kan dan wel niet spreken, maar dat laat hij toch goed merken.” Dat blijkt ook als onze fotograaf een speelgoed motorfiets laat zien. Len kraait het uit van plezier.

De vader van Len liet een brommer ombouwen tot scooter met zijspan. In de zomermaanden gaan ze er samen op uit. “Als ze hier vertrekken, dan horen de buren Len al van ver komen. Hij is dan heel uitbundig. En papa? Die krijgt de hele rit knuffels. Hij doet echt niets liever.”

Maar nu het winter wordt, is een open zijspan niet ideaal. En voor Yolande is het een grote stap om motorrijders aan te spreken. “Ik voel me er echt ongemakkelijk bij, ik vraag niet graag om hulp. Maar vrienden hebben me overtuigd om een oproep te doen via de krant. De zorg voor Len is één zaak, maar zijn levensgeluk is voor ons even belangrijk. En ik merk nu pas hoe hard hij die motorritjes mist. Dat is een echte uitlaatklep, een topmoment. Len is beperkt in wat hij kan beleven. Zwemmen doet hij bijvoorbeeld ook graag, maar in een openbaar zwembad is dat onbegonnen werk. Dus heeft papa een zwembad gebouwd in de tuin. Als hij klaar is, kunnen we hem met de lift rechtstreeks naar de badkamer brengen.”

De familie is nu dus op zoek naar iemand die Len wil meenemen in een gesloten zijspan met gordel, bij voorkeur uit de regio Lummen. “Wij hopen op een rustige en lieve motorliefhebber, want Len kan soms luidruchtig zijn als hij plezier heeft. Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is vooral belangrijk om Len juist aan te voelen, omdat hij niet kan spreken.”

Wie wil helpen, kan contact opnemen met mama Yolande via 0485/30.14.69. Je kan Len ook altijd een plezier doen met motor- of autotijdschriften.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio