Deliveroo gaat koeriers gratis verzekeren

Deliveroo gaat koeriers gratis verzekeren

Illustratie. Foto: Bart Dewaele

Deliveroo gaat zijn zelfstandige koeriers in België vanaf 1 januari een gratis bijkomende ongevallenverzekering bieden. Dat heeft de koerierdienst woensdag bekendgemaakt. Volgens het bedrijf is het de eerste keer dat dit gebeurt in de sector van de digitale economie in België. Deliveroo wil zo naar eigen zeggen “een einde maken aan het compromis tussen flexibiliteit en veiligheid” voor zijn koeriers.

De koeriers zullen door de verzekering gedekt zijn van bij hun eerste levering, aldus Deliveroo. Ze komt bovenop de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die het bedrijf reeds aanbood, en dekt tijdelijk inkomensverlies en medische kosten, maar voorziet ook schadeloosstelling bij een ongeval.

Concreet wil dat zeggen dat koeriers nu tot 75% van het gemiddelde wekelijkse loon krijgen in geval van tijdelijke arbeidsongeschiktheid (na een ongeval tijdens het werk), met een maximum van 26 weken. Ook krijgen ze 1.500 euro jaarlijkse bescherming voor eventuele ziekenhuisverblijven en tot 750 euro voor familieleden die bij hen blijven tijdens de opname. Ook worden hun tanden 2.000 euro verzekerd.

Deliveroo gaat koeriers gratis verzekeren

LEES OOK. Zo gaat een shift voor Deliveroo eraan toe: “Hoe sneller ik rijd, hoe verder de app mij stuurt om te werken”

Deliveroo biedt de verzekering aan in samenwerking met de Belgische verzekerings-startup Qover. De formule wordt volgens het koerierbedrijf gegarandeerd door Lloyd’s of London.

Sociale inspectie

Deliveroo besliste eind oktober om alle koeriers verplicht te laten overstappen van loondienst naar een zelfstandigenstatuut. Volgens Deliveroo gebeurde dat op vraag van de koeriers zelf, die op die manier meer zouden kunnen verdienen. “De koeriers kunnen zo zelf beslissen wanneer ze willen werken, hetgeen hen toelaat om hun werk te organiseren in functie van hun leven, en niet omgekeerd. Ze hebben zo ook de mogelijkheid om nog voor andere platformen te werken”, aldus het bedrijf. De sociale inspectiediensten onderzoeken de zaak. In nederland is een koerier al naar de rechter gestapt.

Het wijzigen van het verloningsmodel door Deliveroo zorgde de voorbije weken voor de nodig wrevel bij de koeriers. Zo kondigde een collectief van koeriers al aan om vrijdag 24 november om 17.30 uur actie te voeren op de Brusselse Louizalaan aan het kruispunt met de Baljuwstraat. De koeriers vrezen dat de nieuwe betaalformule voor hen een achteruitgang van hun verloning zal betekenen van 30 à 40 procent voor dezelfde prestaties.

Deliveroo gaat koeriers gratis verzekeren
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees