Mysterie opgelost? Tast 'vliegroest' prestigieus kunstwerk aan?

Mysterie opgelost? Tast 'vliegroest' prestigieus kunstwerk aan?

Foto: fvv

Gent -

De bruinroeste vlekken en aflopers die de glimmende inox buis ontsieren van het dure kunstwerk Broche op de Korenmarkt worden wellicht veroorzaakt door partikels “vliegroest” die de voorbijrijdende trams bij het remmen de lucht injagen.

Een tweetal weken geleden signaleerde De Gentenaar dat de kolom van roestvrij staal van het gloednieuwe kunstwerk Broche van de Turkse kunstenares Ayçe Erkman aflopende bruine vlekken vertoonde.

Een pijnlijke zaak voor een kunstwerk dat nog maar pas is ingehuldigd én veel geld heeft gekost. Bovendien vertoont ook het andere kunstwerk “De Poutrel” enkele tientallen meters verderop al lelijke krassen.

LEES OOK: Is kunstwerk op Gentse Korenmarkt na zes weken al aan het roesten?

Ondertussen heeft het kabinet van schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A) wel al een onderzoek laten uitvoeren. De resultaten in een lab kunnen nog enkele weken op zich laten wachten maar vast staat ondertussen dat het materiaal dat de kunstenares heeft gebruikt wel degelijk roestvrij staal is.

Vliegroest

Er is al een mondeling verslag van projectleider Arnold AG: “Volgens de ingenieurs die de inspectie deden kan met quasi zekerheid gesteld worden dat de oorzaak ligt bij het door de trams in de lucht verspreide remstof", aldus schepen Storms in een antwoord op een vraag van gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA).

“Deze kleine partikeltjes vliegroest blijven kleven op het kunstwerk, en onder invloed van regenwater en luchtvochtigheid ‘lopen deze uit’ en veroorzaken de uitgesproken verontreinigingen, in de vorm van vlekjes en ‘aflopers’.

Mysterie opgelost? Tast 'vliegroest' prestigieus kunstwerk aan?

“De verontreiniging vermindert ook in de hoogte, en is daar dan ook het minst uitgesproken op de zijde afgekeerd van de tramsporen. De corrosiesporen komen dus niet vanuit het materiaal gebruikt voor het kunstwerk. Op de vergulde schakels zijn deze trouwens héél eenvoudig met een zacht doek te verwijderen. Deze oppervlaktes zijn immers héél glad.”

Hema

“De centrale inox kolom is echter iets ruwer van oppervlaktestructuur waardoor de roestsporen zich vaster hechten aan het oppervlak. Bij een proefreiniging vandaag bleek het relatief eenvoudig om ook deze sporen te verwijderen. Arnold AG heeft een test gedaan met een standaard reinigingsgel voor inox waarbij de roestsporen na enige minuten inwerken ook met een vochtig doek konden verwijderd worden.

De behandelde zone zal de komende periode nauwgezet opgevolgd worden.

Om met zekerheid te kunnen bevestigen dat de oorzaak vliegroest is werden ook op een aantal plaatsen in de buurt stalen genomen o.a. aan de balustrade van de HEMA). Indien het chemisch metallurgisch onderzoek op de genomen stalen de oorzaak definitief bevestigt zal Arnold AG zo snel mogelijk een oplossing voorleggen om de verontreiniging in de toekomst in te perken.“

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio