Procureur vraagt vrijspraak voor ‘sjoemelende’ ex-korpschef

Procureur vraagt vrijspraak voor ‘sjoemelende’ ex-korpschef
Borgloon -

Het openbaar ministerie vraagt de vrijspraak voor de 62-jarige ex-korpschef R. B. van de politiezone Borgloon voor gesjoemel met PV’s en de aanschaf van computers. Samen met collega K. B. (59) moest hij zich woensdag voor de rechtbank verantwoorden na een eerdere veroordeling voor soortgelijke feiten. De procureur vroeg eerder al de buitenvervolgingstelling voor de raadkamer, maar de zaak werd toch doorverwezen.

De ex-korpschef kreeg eerder al twee jaar opsluiting waarvan een jaar effectief voor onder meer aanranding van de eerbaarheid, schriftvervalsing en verduistering. Nu moest hij zich samen met een collega, die tijdens een eerdere zaak de opschorting kreeg, opnieuw verantwoorden voor fraude bij het opstellen van PV’s en de aanschaf van computers en fluohesjes.

De procureur handelde de zaak, die woensdagochtend voor de correctionele rechtbank in Tongeren werd gebracht, snel af aangezien hij eerder de buitenvervolgingstelling voor de raadkamer vroeg. De voorzitter oordeelde echter dat de twee verdachten toch voor de rechtbank moesten verschijnen. “Ik maak hier dan ook geen woorden meer aan vuil”, klonk het bij het openbaar ministerie. “Ik vorder de vrijspraak.”

Verjaring

De raadsman van de twee beklaagden volgt het openbaar ministerie in zijn vordering. “De feiten dateren van 2004 tot 2006, in mijn ogen is er dus een duidelijk verval van strafvordering door verjaring”, aldus meester Delbrouck. “Bovendien zijn de rechten van verdediging geschonden omdat mijn cliënten in het onderzoek dat negen jaar aansleepte niet een keer zijn ondervraagd. In die tijd kan je geheugen je wel eens in de steek laten. De strafvordering is ook een schoolvoorbeeld van obscuri libelli, waarbij alles zo onduidelijk is dat wij niet weten waarop we ons precies moeten verweren. Als er niets is, dan is er niets. Jammer dat we de zittingscapaciteit onnodig moeten bezetten.”

Vonnis volgt op 20 december.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio