Rijkste gemeente van het land voert belasting van 0,02 euro in

Rijkste gemeente van het land voert belasting van 0,02 euro in

Foto: if/Luc Neirynck

Gent / Sint-Martens-Latem - De bevolking van Sint-Martens-Latem is brievenbussen vol ongeadresseerd drukwerk beu. Daarom heeft de gemeenteraad maandagavond een nieuwe belasting goedgekeurd, van 2 eurocent per exemplaar. Niet voor de inwoners, maar voor de reclamemakers.

Nergens in België lag in 2015 het gemiddelde inkomen hoger dan in Sint-Martens-Latem. Dat bleek vorige maand nog uit nieuwe cijfers van de belastingen. Het gemiddeld inkomen per inwoner was er in 2015 welgeteld 27.585 euro.

Maar bedrijven die vanaf nu in de gemeente met ongeadresseerd papier reclame willen maken, moeten vanaf 1 januari 2018 exact 0,02 euro belasting betalen op elk enkelvoudig exemplaar en 0,05 euro per exemplaar van verschillende pagina’s. Dat heeft de Latemse gemeenteraad unaniem beslist.

“We willen zo de papierberg doen dalen”, zegt schepen van Financiën Peter Draulans (N-VA). “Er zijn voldoende andere (elektronische) manieren om reclame te maken. De stickers tegen dat soort drukwerk die je op je brievenbus kunt plakken, blijven bestaan. Er komen geen extra campagnes om mensen te sensibiliseren.”

Latem is niet de enige gemeente met zo'n belasting. In Gent bijvoorbeeld wordt ook al jaren een belasting geheven op ongeadresseerd drukwerk. Die ligt wel lager, tussen de 0,85 eurocent en de 1,45 eurocent per exemplaar, afhankelijk van het gewicht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees