Geen houden meer aan, de Aziatische hoornaar heeft Vlaanderen gevonden

Geen houden meer aan, de Aziatische hoornaar heeft Vlaanderen gevonden

Foto: Biosphoto

In Poperinge wordt een nest Aziatische hoornaars vernietigd. De exotische wespen waren de kast van een imker aan het leegvreten. “Het is duidelijk: de Aziatische hoornaar heeft Vlaanderen gevonden” zegt, Jens D’Haeseleer, bijenspecialist van Natuurpunt.

Een imker uit Poperinge had al een tijdje vreemde wespen in zijn kast gemerkt. Ze kwamen er zijn honingbijen opeten. Het bleek om Aziatische hoornaars te gaan, die in een nabije leegstaande carport hun nest hebben gemaakt.

Vijfde signalement

“Dit is de vijfde maal dat de Aziatische hoornaar bij ons wordt gesignaleerd”, zegt Jens D’Haeseleer van Natuurpunt. “En dat is slecht nieuws voor de imkers, want die Aziatische hoornaars voeden zich het liefst met honingbijen. Daarom is in overleg met de universiteit van Gent en me het Agentschap Natuur en Bos besloten dat nest te vernietigen.”

Zoals de naam het suggereert, komt de Aziatische hoornaar uit Azië. “Maar hij is in 2004 met de import van bonzaiboompjes meegekomen naar Bordeaux”, zegt Jens D’Haeseleer. “Sindsdien is de soort zich zowel in zuidelijke richting (Spanje) als noordelijk - bij ons dus - gaan verspreiden. Dit jaar is hij al vijfmaal in West- en eenmaal in Oost-Vlaanderen gesignaleerd. We waren niet verrast. Dit was een aangekondigde kroniek.”

Geen houden meer aan, de Aziatische hoornaar heeft Vlaanderen gevonden
Foto: IMAGEGLOBE

Allicht zullen we hem volgend jaar nog veel meer zien. Want de Aziatische hoornaar (niet te verwarren met de Europese) plant zich zeer snel voort. Een koningin legt honderden koninginnen-eitjes. Dus uit het nest dat in Poperinge wordt vernietigd zijn zeker al tientallen, misschien honderden koninginnen gekomen die straks allemaal hun eigen nest maken.”

Niet aanvallen

In principe is de Aziatische hoornaar geen gevaar voor de mensen. Uit Frankrijk , waar de Aziatische hoornaar al veel langer leeft, kwamen nog geen verhalen van mensen die zomaar zijn aangevallen. De situatie is wel anders wanneer de mens zelf het nest aanvalt. Dan trekken de hoornaars massaal in de tegenaanval. “Vandaar de raad en de verplichting: wie een nest Aziatische hoornaars ziet, moet de brandweer verwittigen. Normaal hangen die nesten hoog in populieren. Maar in Poperinge hing het op slechts anderhalve meter hoogte.

Melden

Je herkent de Aziatische hoornaar aan de zwartfluwelige borstkas en zijn poten met zes opvallende gele uiteinden. Zijn gezicht is oranje-rood en zijn de laatste twee achterlijfssegmenten zijn geel-oranje. Werksters zijn tot 25 mm groot, koninginnen worden 30 mm. De Aziatische hoornaar is daarmee iets kleiner dan de Europese hoornaar.

Wie een Aziatische hoornaar ziet, kan dat melden op via www.waarnemingen.be.

 

Gisteren werd in Poperinge een nest Aziatische hoornaars ontdekt van 50 cm diameter. Ze hangen dus niet steeds in hoge...

Geplaatst door Brandweer Poperinge op woensdag 22 november 2017

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees