Geldig verzekerd, blanco strafblad en toch reden deze oudere bestuurders allemaal verder na een ongeval

Geldig verzekerd, blanco strafblad en toch reden deze oudere bestuurders allemaal verder na een ongeval

Foto: ssj

Halle / Drogenbos / Dilbeek / Liedekerke -

Acht chauffeurs op leeftijd hebben zich in de politierechtbank van Halle moeten verantwoorden voor vluchtmisdrijf. “Ze hebben een blanco strafblad en zijn in orde met hun verzekering, maar toch rijden ze verder.”

Politierechter Dina Van Laethem moest zich woensdag buigen over 15 dossiers van vluchtmisdrijf. Bij 8 van de ongevallen zat er een oudere bestuurder - de jongste was 69 en de oudste 86 jaar - achter het stuur. “Ze zijn allemaal geldig verzekerd, en hebben allemaal een blanco strafblad. Maar ze botsen en ze zijn weg. Dat is vreemd”, stelde procureur Kris Boelens. “We moeten ons de vraag stellen of deze personen nog in staat zijn om een voertuig te besturen.”

Uiteindelijk werd er geen enkele beklaagde rijongeschikt verklaard. De rechter sprak wel in de meeste gevallen een rijverbod van één maand en een effectieve boete van 720 euro uit.

Getuigen

Dat de oudere beklaagden toch tegen de lamp liepen, kwam meestal door de burgerzin van een getuige. Dat was onder meer het geval voor een man die op 23 november van vorig jaar in Drogenbos een wagen van een dame aanreed, maar nadien toch zijn weg voortzette. “Hoeveel kosten zou die vrouw gehad hebben mocht de beklaagde niet geïdentificeerd geweest zijn”, zo zei de rechter. “Deze veroordeling is jammer, want nu is hij zijn blanco strafblad kwijt. Blijven staan na een aanrijding is de boodschap.”

In een van de dossiers klonk het dat de beklaagde eerst niet had beseft dat hij een aanrijding gehad had. Nochtans had de 69-jarige man op 3 november van vorig jaar in zijn eigen straat in Itterbeek de hele flank van een geparkeerd voertuig geramd. “Er waren kinderen met een skateboard op de baan, en mijn cliënt heeft er alles aan gedaan om hen te ontwijken. Daardoor is hij tegen een geparkeerde wagen gereden. In eerste instantie had hij geen besef van de wagen, en daarom is hij verder gereden. Nadien heeft hij samen met de benadeelde wel een aanrijdingsformulier ingevuld”, zo sprak de advocate.

Voor de beklaagde was het de allerlaatste waarschuwing. “Volgende keer laten we met testen nagaan of hij nog in staat is om te rijden”, aldus de rechter.

Kijkje nemen

Opvallend is dat meerdere beklaagden na de botsing wel een kijkje nemen naar wat ze hebben aangericht, om nadien toch weer te vertrekken. Zo ook een 74-jarige dame die op 20 december bij het verlaten van een parkeerterrein in Groot-Bijgaarden een ander voertuig had aangereden. Ze verklaarde geen schade te hebben vastgesteld, wat overigens geen vrijgeleide is om toch verder te rijden. “Er was trouwens wel degelijk schade. Als ze niets gezien heeft, is er iets mis met haar ogen”, sprak de rechter. “Haar eigen wagen lijkt trouwens op een botsauto, vol blutsen en krassen. Ze was blijkbaar niet aan haar proefstuk toe, al kunnen we dat niet bewijzen.”

De oudste beklaagde, een dame van 86 jaar die op 17 november van vorig jaar in Liedekerke niet ter plaatse bleef nadat ze een zijspiegel van een geparkeerde wagen aan flarden reed, kreeg geen straf. “Mijn cliënt heeft beslist om haar Renault Clio aan de kant te zetten”,zei haar raadsman. “In juni van dit jaar heeft ze haar rijbewijs ingeleverd. Ze heeft haar lessen getrokken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees