Nadat arbeider streepjes wegspuit, ook handtekening van Michael Borremans verdwenen

Hoe is het mogelijk? Prestigieus fresco nóg eens beschadigd

Links en midden: de handtekening die Michael Borremans achterliet op de binnenkant van de klokkenstoel. Rechts: geen spoor meer van de handtekening. Foto: Stad Gent/FVV

Gent - Het fresco van Michael Borremans, een van de duurste levende Belgische schilders, aan de stadshal in Gent is opnieuw beschadigd. Voor de tweede keer op rij. En vermoedelijk opnieuw tijdens een onderhoudsbeurt. De Stad belde de schilder al om zich te excuseren.

“Een echte Borremans op het lelijkste torentje van Gent!” De reacties waren enthousiast na de onthulling van het fresco van de Gentse kunstschilder Michael Borremans, een van de belangrijkste kunstenaars die ons land momenteel telt.

Met zijn blote handen borstelde Borremans voor de Stad gratis een prachtig portretje van de dochter van vrienden op de klokkenstoel naast de stadshal.

Het fresco kreeg de naam De Maagd. Enkele vingervegen naast het werkje gaven het een frivole toets. Op de achterkant, aan de binnenkant van de klokkenstoel, zette Borremans zijn handtekening: Michael M.C.G. BorremansDe Maagd, 70/60 (de afmeting) en 2014 (het jaar dat hij het maakte).

Mos

Drie jaar later schiet enkel het fresco zelf nog over. Nadat een onstuimige stadsarbeider per ongeluk al de vingervegen wegspoot tijdens een eerste reinigingsbeurt in 2015, is ook de handtekening van Borremans gesneuveld.

Vermoedelijk gebeurde dat tijdens een nieuwe onderhoudsbeurt vorige week. Het klokkentorentje kreeg een behandeling van een gespecialiseerde firma. Die verwijderde mos en alle aanslag. Ze plakte het fresco netjes af, maar moet de handtekening vergeten zijn.

LEES OOK: Stad Gent veegt per ongeluk stukje van kunstwerk weg

LEES OOK: Voorzichtig! Bouwwerk met befaamd schilderij krijgt poetsbeurt

Excuseren

De Stad viel uit de lucht toen De Gentenaar woensdag meldde dat de handtekening verdwenen is. Schepen Martine De Regge (SP.A), politiek bevoegd voor het onderhoud van de Gentse stadseigendommen, belde eigenhandig naar Michael Borremans om zich te excuseren.

“Hebben ze het over het hoofd gezien of wisten ze het niet? Dat kunnen we voorlopig niet zeggen”, zegt een woordvoerder van De Regge. “We bekijken wat er fout gelopen is. We waren opgelucht dat de onderhoudsbeurt goed verlopen was, maar hadden de achterkant nog niet goed bekeken.”

De tekens waren amper zichtbaar voor toeschouwers. Ze zijn aangebracht aan de binnenkant van de klokkenstoel, achter de “Grote Triomfante”, klokke Roeland in de volksmond.

Maar de handtekening maakte wel deel uit van het kunstwerk. Ze wordt ook vermeld op het infobord naast het fresco. Daar zijn de streepjes overigens ook nog te zien. Tijd voor een nieuw bordje?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees