Vrouw levert in primeur nieuw knolgewas aan veiling

© PTB

© PTB

© ptb

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Katrien Quaghebeur, een boerin uit Poperinge, zorgde woensdag voor een primeur op de veiling in Roeselare: ze verkocht er de eerste yacon-oogst, het ‘nieuwe’ knolgewas met Boliviaanse roots.

Thijs Pattyn en Marlies Maddens

LEES OOK: Lusten je kinderen geen groenten? Laat ze anders eens proeven van yacon, de knol die naar appel, watermeloen en peer smaakt

Yacon komt uit de Andes maar wordt nu ook gewoon op West-Vlaamse bodem geteeld. Katrien Quaghebeur en haar man Rik Notebaert uit Poperinge leverden gisteren de eerste knollen, meteen goed voor 160 kilo.

“Yacon is een product met erg veel potentieel”, zegt Katrien. “We zijn op 25 april dit jaar gestart met de teelt ervan. Het is een exotisch product, waardoor het vorstgevoelig is. De eerste maand van het teeltproces wordt het onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na negen maanden geoogst te worden.”

“De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om beschadiging te voorkomen. Dat is behoorlijk arbeidsintensief. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november.”

Later geoogst

“Door de droogte werd yacon, net als andere teelten, dit jaar later geoogst. Wij vinden het alleszins lekker. Yacon smaakt naar peer en lijkt me vooral te passen in fruitsla. We begonnen dit jaar ook met de teelt van pastinaak en zoete aardappel.”

“Yacon ziet eruit als een zoete aardappel, maar de smaak is totaal verschillend”, zegt Herwig Willaert, communicatieverantwoordelijke van de veiling in Roeselare.

“Yacon kan in de keuken veelzijdig worden gebruikt en bevat een divers smakenpalet naargelang zijn bereidingswijze. Rauw gesneden smaakt het verrassend fris. Het geperste sap heeft een zoete meloenachtige smaak.”

Suikerziekte

“Gekookt is de knol smeuïg zacht met lichte kanstanjesmaak. Gedroogd is er een bananentoets terug te vinden. Yacon heeft een unieke zoetsmaak als het ingekookt is tot een siroop, een rozijnachtige smaak als je het frituurt in een deegomhulsel.”

Naast smaak heeft yacon gezonde kwaliteiten. “Door hun hoog gehalte aan inuline zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte. Het heeft een lange bewaartijd van ongeveer zes maanden en telt weinig calorieën.”

Verdigro uit Roeselare plaatste woensdagochtend de eerste druk bij de primeurverkoop. Daarbij werden twee kisten van telkens 5 kilo geveild tegen 3,34 euro per kg. De commerciële interesse was zodanig groot, dat de verkoopprijs nog enkele eurocenten steeg op de veilingklok.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie