Jenaplanscholen in opmars in Gent: school in Elisabethbegijnhof opent vernieuwd gebouw

Jenaplanscholen in opmars in Gent: school in Elisabethbegijnhof opent vernieuwd gebouw

De huiselijke sfeer is belangrijk in de Jenaplanschool en elk nest (klas)heeft er een mezzanine waarop de kinderen zich kunnen terugtrekken. Foto: fvv

Gent -

Met duizend leerlingen is de Duitse onderwijsmethode Jenaplan aan een stevige opmars bezig in Gent. Om nog groter te worden, renoveerde Jenaplanschool ­Hippo’s Hof in de Hippoliet Lammensstraat in het Sint-Elisabeth­begijnhof zijn gebouwen.

“Vijf jaar geleden zijn we gestart met twee kleuterklassen”, zegt directrice Inge Willem. “Vandaag zijn we een basisschool met 120 leerlingen. De verbouwingswerken waren nodig, want we groeien nog. In onze nieuwe school is ruimte voor 250 kinderen.”

De Jenaplanvisie boomt in Gent. Van de dertigduizend Gentse kleuter- en lagereschoolleerlingen volgen er inmiddels duizend les in één van de drie Jenaplanscholen van de Stad: in Hippo’s Hof in de Hippoliet Lammensstraat, in De Feniks in de Acaciastraat en in De Kleurdoos in de Onderwijsstraat. Niet slecht voor een onderwijsmethode die vijftien jaar geleden voor het eerst in Gent opdook. Waarom slaat een Duitse visie uit de vroege twintigste eeuw hier zo aan?

Ouders voor de klas

“We geven de ouders meer verantwoordelijkheid”, aldus Inge Willem. “De ouders denken niet alleen mee over de toekomst van de school, maar komen ook lesgeven. We vinden dat normaal. We zijn heel sterk op de maatschappij gericht. De school is een minisamenleving waarin de kinderen leren wat ze in de grote wereld moeten doen. Ouders spelen daarin uiteraard ook een rol.”

Een ander belangrijk element: huiselijkheid. De klassen heten ‘nesten’ en de leerlingen mogen geregeld bij andere groepen op bezoek. Ze blijven ook gewoon jarenlang bij dezelfde leerkracht. “Hierdoor hebben we een betere band met de kinderen en dat geeft ook rust”, zegt kleuterjuf Sarah Vermeir. “Op een klassieke school moeten de kinderen en de leerkrachten elk jaar opnieuw beginnen. Bij ons dus niet.”

Renovatie

Na een renovatie van twee jaar reflecteert die huiselijkheid ook in de inrichting van Hippo’s Hof, een beschermd historisch schoolgebouw uit 1914 dat eigendom is van de Stad. Hier geen strak interieur maar vrolijke tegels en warme kleuren. Op de speelplaats kunnen de kinderen in de modder ravotten en elk klaslokaal heeft een mezzanine. “Daar houden we meermaals per dag een kringgesprek. Om te voelen wat er echt bij de leerlingen leeft”, zegt ­directrice Willems.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio