Sinterklaascircus vervroegd stopgezet na bedreigingen om Zwarte Piet: “Steek die tent in brand met die racisten”

Sinterklaascircus vervroegd stopgezet na bedreigingen om Zwarte Piet: “Steek die tent in brand met die racisten”

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte

Een Sinterklaascircus in de Rotterdamse wijk Spangen is vervroegd stopgezet nadat de initiatiefnemer bedreigd werd op sociale media. De bedreigingen kwamen er omdat hij geweigerd had om zijn Zwarte Pieten aan te passen naar roetpieten. Dat meldt de Telegraaf.

Initiatiefnemer Wouter Zuidema had in de wijk Spangen een tent opgezet om er één keer per dag het Sinterklaasfeest te vieren met een voorstelling. Vlak voor het zover was, kreeg hij van zijn opdrachtgever echter te horen dat hij roetpieten moest gebruiken in plaats van de afgesproken ‘echte Pieten’. Dat omdat Rotterdam kort daarvoor had besloten om afscheid te nemen van de traditionele Zwarte Pieten.

“Ik heb toen toegezegd omdat ik niet anders kon”, zegt Zuidema. “Als ik geweigerd had, had ik gewoon niet kunnen komen. Maar tijdens de voorstellingen speelden er wel nog ‘gewone’ Zwarte Pieten mee.”

“Racisten”

En dat bleef niet onopgemerkt. Bij de opening kwam er meteen protest. Volgens Zuidema hadden sommigen zelfs eieren op zak om er de Pieten mee te bekogelen.

Na de voorstelling stroomden de bedreigingen binnen op Facebook. “Steek die kuttent maar in de fik met die racisten”, schreef iemand. Anderen riepen dan weer op om de initiatiefnemer “te bespugen”.

Na twee dagen vol bedreigingen besloot Zuidema om de handdoek definitief in de ring te gooien. “Ik vond het onverantwoord om verder te gaan”, klinkt het.

Woede

De grootste lokale partij - Leefbaar Rotterdam - reageert intussen woedend. Raadslid Tanya Hoogwerf dient schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. “De activisten stoppen niet totdat het hele kinderfeest kapot is gemaakt.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees