24-jarige die kraakpand bestormde wordt vrijgelaten

24-jarige die kraakpand bestormde wordt vrijgelaten

Foto: if

Gent - Een 24-jarige Gentenaar die al tweeënhalve week in de gevangenis zat na een raid op een kraakpand aan het Stapelplein in Gent wordt donderdag vrijgelaten. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling beslist. Het parket wou hem in de cel houden, onder meer omdat hij weigert de namen van andere betrokkenen bij de raid te noemen.

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft donderdag beslist om de 24-jarige man die was betrokken bij de gewapende raid op een kraakpand aan het Stapelplein vrij te laten. Aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling zijn wel enkele voorwaarden verbonden: dat hij hem goed moet gedragen, dat hij drie maanden niet naar het voetbal mag en dat hij zijn voorzittersschap van zijn supportersclub moet neerleggen, wat al gebeurd was.

De 24-jarige belandde tweeënhalve week geleden samen met vijf anderen in de cel na een raid op een kraakpand aan het Stapelplein. Een groep Oost-Europeanen had haar intrek genomen in het pand, tot frustratie van de huurders. Op een vrijdagnacht na een voetbalwedstrijd van AA Gent bestormde de gemaskerde groep met stokken, geïmproviseerde slagwapens en Bengaals vuur het pand.

LEES OOK: 24-jarige die kraakpand in Gent bestormde nog altijd in de cel

Far West-stijl

"Uiteraard is de opluchting groot", zegt Walter van Steenbrugge, de advocaat van de 24-jarige. "Het parket-generaal heeft een duidelijk signaal gegeven dat ze hem in de cel wilden houden".

Het parket-genereaal had het onder meer over een "Far West-stijl", waarbij "overheidstaken worden overgenomen door privémilities". Er zou ook gevreesd worden dat de 24-jarige na zijn vrijlating aanzien zou worden als een held. Zondag stond een actie gepland aan het stadhuis van Gent om zijn vrijlating te eisen.

Maar de 24-jarige zou ook betrokken geweest zijn bij een eerdere vechtpartij in het Sint-Pietersstation voor de aanvang van een voetbalwedstrijd. Het werd hem bovendien zeer kwalijk genomen dat hij de namen van andere betrokkenen bij de raid op het kraakpand niet wou noemen aan het gerecht.

"De hele actie was niet voorbereid", zegt Van Steenbrugge. "Ze ontstond na de overwinning van AA Gent in het stadion en op café. De sociale media werkte polariserend. En uiteraard hadden ze een aantal pinten gedronken. Maar de schade was relatief. Een celstraf is de laatste mogelijkheid. Hij is tot inzicht gekomen. Hij focust nu op zijn familie en zijn job."

Donderdag in de late namiddag wordt de 24-jarige vrijgelaten. Het kraakpand aan het Stapelplein is ondertussen ook opnieuw verlaten.

LEES OOK: “Vrij netjes achtergelaten” volgens politie, maar eigenaar deelt deze foto’s van kraakpand waar Roma verbleven

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees