Impact van start- en landingsbanen op geluidshinder in en rond Brussels Airport wordt onderzocht

Impact van start- en landingsbanen op geluidshinder in en rond Brussels Airport wordt onderzocht

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

De start- en landingsbanen op de luchthaven van Zaventem zullen onderworpen worden aan een impactstudie. Dat is donderdag vernomen na een bijeenkomst van het kernkabinet.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf het Brusselse gewest en de gemeenten afgelopen juli gedeeltelijk gelijk in hun zaak tegen de geluidshinder op de luchthaven. De rechter eiste dat de Belgische staat de overtredingen van de geluidsnormen op de Kanaalroute stopt tussen 23 en 7 uur, maar ging niet in op de vraag om die route volledig te verbieden.

De staat moest bovendien ook een impactstudie doen naar de geluidshinder op de luchthaven en de alternatieve vliegroutes. België kreeg vier maanden de tijd om aan de beslissingen van het hof te voldoen, op straffe van dwangsommen. Die zouden vanaf dit weekend beginnen lopen.

Een groot akkoord over de vliegroutes tussen het federale niveau en de verschillende regio’s, is voorlopig nog niet op til. Het Brussels gewest krijgt wel een brief met daarin de verschillende acties die zijn ondernomen of er aankomen, onder meer ook de lancering van een impactstudie over de landings- en vertrekbanen.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet nu verderwerken om de verschillende standpunten met elkaar te verzoenen. Een akkoord zou mogelijk zijn als de Vlaamse ministers - ook die op het federale niveau - “zich wat minder radicaal zouden opstellen”, valt te horen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees