Groen-parlementslid klaagt doofpotmentaliteit in cultuursector aan

“Bart De Pauw is het topje van de ijsberg. En het zijn geen kleine namen die de ronde doen”

“Bart De Pauw is het topje van de ijsberg. En het zijn geen kleine namen die de ronde doen”

Minister Gatz lanceert een grootschalige enquête in de cultuursector om een duidelijk beeld te scheppen van de mate waarin de sector geteisterd wordt door grensoverschrijdend gedrag. De kwestie kwam gisteren uitgebreid ter sprake in het Vlaams Parlement. Daar verklaarde Groen-parlementslid Bart Caron dat de zaak-De Pauw maar het topje van de ijsberg is. “Ik ben goed thuis in de sector, en de dingen die ik hoor, stellen mij niet op mijn gemak. Het zijn geen kleine namen.”

“Ik had een sfeer van schandalitis verwacht na de gebeurtenissen in Amerika, maar ik heb het idee dat het deksel alweer stevig op de pot gedrukt wordt. Ik denk dat het geval van Bart De Pauw niet uitzonderlijk is, niet in de cultuurwereld en niet in de mediawereld. Ik wil geen namen noemen, maar ik heb wel een idee van de omvang.”

Bart Caron, cultuurexpert voor de partij Groen, klaagde gisteren in het Vlaams Parlement de doofpotmentaliteit aan in de culturele sector in de commissie Grensoverschrijdend Gedrag van het Vlaams Parlement. De man weet waarover hij spreekt, want hij is zelf muzikant in zijn vrije tijd en hij coördineerde al verschillende culturele evenementen. Vanuit die ervaring wilde hij de aanwezige ministers duidelijk maken dat De Pauw slechts het topje van de ijsberg is. “Ik ben tamelijk goed thuis in de sector en wat ik her en der hoor, stelt mij niet op mijn gemak”, zei hij.

Volgens Caron gaat het ook om leidinggevenden en allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag, van verbale intimidatie tot aanrakingen. Eén getuigenis bereikte hem rechtstreeks, andere verhalen komen uit organisaties die hij goed kent. “De namen die circuleren, ik hou mijn hart vast.” Over wie het gaat, wilde Caron niet zeggen.

“Het kan toch niet zijn dat wanneer je het in de film- of danswereld wil maken, dat je aan bepaalde grillen van grensoverschrijdend gedrag moet voldoen”, klonk het nog. “En het zijn geen kleine namen die de ronde doen. Het gaat over mensen aan de top”, aldus nog Caron.

LEES MEER (+).Regisseurs reageren na de zaak-Bart De Pauw: “Laat ons stoppen met te doen alsof de vrouwen altijd overdrijven”

Etterbuil

Om een duidelijker beeld te krijgen van de omvang van het probleem, kondigde minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) in dezelfde commissie een grootschalige be­vraging in de sector aan.

“De etterbuil is gebarsten”, zegt hij. “Het is duidelijk dat er een mentaliteitsverandering moet komen. Zaken die misschien tien jaar geleden met een knipoog of misplaatst lachje nog door de beugel konden, kunnen dat nu niet meer. Slachtoffers moeten geholpen worden en daders bestraft, daar waar ze er vroeger te snel of makkelijk mee wegkwamen.”

De anonieme enquête in het voorjaar van 2018 moet uitmonden in een ­actieplan om grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector aan te pakken. Het plan moet onder meer maatregelen bevatten op het vlak van procedures, integriteitscodes en de vorming van leidinggevenden. Gatz kondigde eerder ook al aan de oprichting van een meldpunt te overwegen.

LEES OOK. Woestijnvis tikte Bart De Pauw al op de vingers tijdens opnames ‘Loft’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees