Zwaarste man ter wereld verloor dit jaar al 229 kilogram, en ook tweede operatie heeft groot doel voor ogen

De 33-jarige Mexicaan Juan Pedro Franco, algemeen beschouwd als de zwaarste man ter wereld , ging woensdag voor de tweede keer onder het mes. De ingreep zou er zelfs voor moeten zorgen dat zijn gewicht ruim wordt gehalveerd. Al bestaat de kans dat de operatie niet zal slagen.

De laatste zeven jaar heeft de man hoofdzakelijk in zijn bed doorgebracht. Al van in zijn late tienerjaren lijdt hij immers aan obesitas. Eerder dit jaar woog de man nog maar liefst 595 kilogram, maar na een streng dieet kon hij in drie maanden al 175 kilogram afvallen. Dat was ook noodzakelijk om de eerste bypass, daterend van in mei, te laten plaatsvinden.

Nu hij in één jaar al 229 kilogram is afgevallen, lijkt Franco meer dan ooit hoop te koesteren dat alles nog goedkomt. “In staat zijn om meer te bewegen, op eigen krachten in bed gaan zitten en gaan liggen. Dat zijn dingen die ik niet kon doen”, vertelde hij aan Reuters. “Maar nu heb ik meer vrijheid in mijn bed, waardoor ik ook meer begin te bewegen. Ik begon ook twee tot drie stappen te zetten, wat me motiveerde en erg gelukkig maakte.”

Twee tumoren

In het ideale scenario zou de operatie ertoe moeten leiden dat zijn gewicht wordt teruggebracht naar 120 kilogram. Niettemin is het verre van zeker dat alles verloopt volgens plan. Na de ingreep moet hij nog 72 uur op intensieve zorgen verblijven. Zo kunnen de dokters onder meer grondig controleren of er al dan niet complicaties optreden als gevolg van de operatie.

Pas over anderhalf jaar zal duidelijk zijn hoeveel procent hij van zijn gewicht is verloren. “We zullen dan ook kunnen zien hoeveel ziektes we onder controle hebben”, klinkt het bij Jorge Castaneda, de dokter van Franco. “We zouden hem graag naar een gewicht van 120 kilogram willen brengen, maar moeten eveneens beseffen dat er ook twee tumoren in zijn benen zitten. Daarnaast zal hij ook last blijven hebben van overtollige huid."

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees