Tom Barman in het oog van de storm na #metoo-uitspraken: “Opperseksist vermomt zich als moraalridder”

Tom Barman in het oog van de storm na #metoo-uitspraken: “Opperseksist vermomt zich als moraalridder”

Foto: BELGA

Tom Barman, de zanger van dEUS, is in het oog van de #MeToo-storm terechtgekomen, en dat nadat hij zich in ‘De Afspraak’ zelf had afgezet tegen seksisme.

Verschillende vrouwen getuigden gisteren op sociale media en Sceptr dat ze ongeveer vijftien jaar geleden seksueel geïntimideerd zijn door Tom Barman, de frontman van dEUS. Woensdagavond was de zanger nog te gast in De Afspraak, waar hij het opnam voor de vele vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. “Ik krijg het van die misplaatste verongelijktheid. Mogen we dan geen 400 sms’jes meer naar iemand sturen? Neen, natuurlijk niet”, aldus de dEUS-frontman gisteren. “Ik vind het schandalig, ons land loopt voorop als het gaat over kunst, wetenschap en ethische kwesties. Maar op het gebied van racisme en seksualiteit zijn we gewoon achterlijk.”

Tom Barman in het oog van de storm na #metoo-uitspraken: “Opperseksist vermomt zich als moraalridder”
Foto: Patrick Post

“Ik viel van mijn stoel”

Het is net door die uitspraken dat Barman nu zelf in het oog van de #MeToo-storm is gekomen, de hashtag waaronder vrouwen online getuigen over grensoverschrijdend gedrag.

“De opperseksist vermomt zich als moraalridder”, reageerde ­Marie Meeusen (36) op Facebook. De vrouw woont vandaag in het Nederlandse Haarlem, maar groeide op in Antwerpen. “Ik viel van mijn stoel toen ik over zijn uitspraken las”, zegt ze aan de telefoon. “Hij spreekt moraliserend over seksisme en zegt dat we dat niet mogen bagatelliseren, maar hij vergeet wel zijn eigen gedrag. Toen ik begin de 20 was, in het Antwerpse uitgaansleven, blokkeerde hij de weg naar het toilet. Als je naar het toilet wil, moet je me eerst pijpen, zei hij. Een schoolvoorbeeld van seksisme en intimidatie.”

“Ik heb er ook geen trauma aan overgehouden, maar ik kan mij voorstellen dat het wel heel intimiderend kan zijn als het een meisje van 17 jaar overkomt dat minder rad van tong is. Het was een schoolvoorbeeld van seksisme en intimidatie”, aldus Marie. “Tom Barman heeft een voorbeeldfunctie. Wanneer hij spreekt, dan luisteren de mensen. Zulke mensen mogen niet zomaar wegkomen met dat hypocriete gedoe.”

Marie zegt dat ze bewust met naam en toenaam getuigt. “De vrouwen die over Bart De Pauw getuigden werden meteen verguisd omdat ze dat anoniem deden. Dat wil ik vermijden. Het is niet iets waar ik mij moet over schamen, maar hij wel.”

“Opgegroeid met zussen”

We konden Barman zelf gisteravond niet meer bereiken, de collega’s van hln.be stond hij als volgt te woord: “Ja, ik heb grove dingen geroepen naar vrouwen. Zeker weten. Ik ben opgegroeid met zussen. Maar de uitspraken die ze me nu verwijten? Daar herken ik me totaal niet in. Als dat toch is gebeurd, wil ik mij ondubbelzinnig excuseren bij die vrouwen. Achter de rest van mijn verhaal blijf ik staan. We lopen hier op veel vlakken voorop, maar bij het reageren op seksisme lopen we achter.”

Corrigeer

MEER NIEUWS