Italiaanse dopingdokter Ferrari nu toch voor het eerst veroordeeld: ex-dokter van Armstrong moet naar de cel

Italiaanse dopingdokter Ferrari nu toch voor het eerst veroordeeld: ex-dokter van Armstrong moet naar de cel

Foto: Imageglobe

Michele Ferrari (64) is in beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. Het is de eerste keer dat de Italiaanse ­dopingarts tegen een veroordeling aanloopt. Daarmee bekrachtigde de rechtbank in beroep de uitspraak van april in Bolzano. Ferrari liep tegen de lamp nadat het gerecht telefoons afluisterde tussen hem en de biatleet Daniel Taschler. De dopingarts kondigde aan de Italiaanse krant Corriere della Serra aan dat hij naar het hoogste Italiaanse gerechtshof trekt.

Ferrari ligt al onder vuur sinds hij in 1994 met de ploeg Gewiss won die in de Waalse Pijl iederéén naar huis reed. In 1999 gaf hij toe dat aan de verbetering van het werelduurrecord door Franceso Moser in 1984 er kwam door bloeddoping. Rond de eeuwwisseling deed hij de fameuze uitspraak dat epo ongevaarlijk is. “Het is ook gevaarlijk om 10 liter fruitsap te drinken”, was de oneliner die hij liet optekenen.

In 2006 werd hij nog vrijgesproken door de rechter nadat Filippo Simeoni vier jaar eerder getuigde dat Ferrari de spin in het web was. Hij is door het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA) voor het leven geschorst door de link met Lance Armstrong en sommige van zijn ploegmaats bij US Postal Service.

Corrigeer